za. mei 25th, 2019

AKTieF GOLD

In het Meetjesland via 105.2 – 107.6 – 107.9 FM

Els maakt gedichtenbundel over haar overleden poes: “Oscar Plusmans was ons kattenkindje”

Els maakt gedichtenbundel over haar overleden poes: “Oscar Plusmans was ons kattenkindje”

Els Van Belleghem bundelde een aantal van haar gedichten over katten in een dichtbundel. Foto: rr

Maldegem –

Al drie jaar schrijft Els Van Belleghem elke dag een gedicht over katten. Zeventig van die werkjes die over haar ‘kattenkind’ Oscar gingen, bundelde ze nu in het fraai uitgegeven boek ‘Oscar Plusmans’. Els’ man Filip zorgde voor evenveel fraaie foto’s.

Kan een kat het gemis aan een eigen kind goedmaken? Els Van Belleghem en haar man Filip Mortelmans uit Maldegem antwoorden volmondig ‘ja’ op die vraag. “We hadden samen een kinderwens, maar het lukte maar niet”, vertelt een openhartige Els hun verhaal.

“We hebben echt van alles geprobeerd, maar toen we eind 2016 na een miskraam te horen kregen dat ons fertiliteitstraject ten einde liep en er nooit een eigen kindje zou komen, kregen Filip en ik toch een mokerslag te verwerken.”

Els schreef toen al een jaar elke dag een gedicht over poezen, ook over hun huiskat Oscar (‘Plusmans’ omwille van het plustekentje in zijn rechteroog). “Toen we het verdict te horen kregen dat er geen mensenkindje zou komen in ons gezin, waren die schrijfmomenten voor mij echte lichtpuntjes. Ik trok me daaraan op en ik voelde dat Oscar ook aanvoelde dat ik wat troost kon gebruiken. Hij werd aanhankelijker en op die manier nog specialer voor mij. Zo werd hij een beetje ons ‘kattenkindje’.”

1.500 gedichten

De aanzet vond/vindt Els iedere dag bij de Facebookposts van Véronique Puts. Maar ze maakt er telkens een eigen verhaal van en heeft intussen al 1.500 gedichten. “Ik liep al lang met het idee om een bundeling uit te geven”, vertelt Els.

“Maar toen Oscar op 15 maart van dit jaar, op 15-jarige leeftijd, overleed, was ik vastbesloten. Ik zou een boek uitgeven, met alleen maar werk over hem, als eerbetoon voor ons ‘kattenkind’. Filip, die honderden foto’s van Oscar gemaakt had, kon het beeldmateriaal leveren.”

En zo geschiedde: Oscar Plusmans verzamelt kattenliefde in verhalen en foto’s over samenleven met een kat, die meer was dan een huisgenoot.

De gedichten die vanuit het oogpunt van Els werden geschreven, krijgen onderaan een vingerafdruk mee; die vanuit het oogpunt van Oscar hebben een pootafdrukje. Het boek, dat veel meer mensen dan enkel kattenliefhebbers zal aanspreken, kost 20 euro en kan bij Els zelf besteld worden via els@verzinsels.be.

Oscar Plusmans, 160 bladzijden, uitgegeven in eigen beheer, en vormgegeven door De Zetterij Eeklo.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.