za. mei 25th, 2019

AKTieF GOLD

In het Meetjesland via 105.2 – 107.6 – 107.9 FM

Axelle is nog maar 21 maar nu al chef van haar eigen restaurant

Assenede / Evergem –

Met Restaurant Oogst heeft Assenede er een nieuw topadresje bij. Gastronomisch, knap én piepjong. Chef Axelle Moens is pas 21 jaar, én laat zich omringen door andere prille twintigers. “We denken niet te veel na, we gaan er gewoon voor.”

Fijn: vorige maand opende Nele Lestienne al een huiskamerrestaurant met Vlaamse klassiekers op haar boerderijtje in de Fonteinestraat. En nu is er in de Waalpoelstraat ook Oogst van Axelle Moens.

Een wijnkelder waar je overheen loopt bij het binnenkomen, een wijdopen keuken, eindeloos vergezicht op de velden: we weten bij ons bezoek niet waar eerst kijken. “Ik heb mijn restaurant volledig zélf getekend”, zegt Axelle. “Vooral een warm interieur én die open keuken waren belangrijk: ik wil mijn gasten zien. Ik wil weten wie bij mij komt eten. Ik ben een kok die niet alleen maar in haar keuken staat. Ik breng altijd de hapjes, de mignardises na de koffie én de rekening: daar sta ik op. Contact met de gasten is belangrijk: ik wil weten wat de klanten ervan vonden. En als de chef aan tafel komt, geeft dat toch een goed gevoel.”

Dagverse producten

Axelle is een dame van de buurt. Haar ouderlijke woning ligt om de hoek. Op de plaats waar ze als kind in het bos speelde, pronkt nu haar eigen restaurant waar ze jongleert met dagverse producten. “Toen we op de akker achteraan de boeren aan het werk zagen, wisten we meteen hoe we het restaurant zouden noemen: Oogst. We werken met wat geoogst wordt. Met verse producten uit de streek. Met écht, geschoten wild. Ik hou ook van kleur en eetbare bloemetjes in gerechten: da’s typisch vrouwelijk zeker?”

De kaart is amper één A4’tje groot. “Zo kunnen we heel vers werken. We bieden één vast menu in 2, 3, 4 of 5 gangen. Wat je eet, kies je zelf. Wil je gewoon een hoofdgerecht en een dessert? Of laat je liever het dessert vallen, en kies je voor twee voorgerechten en hoofdgerecht? Geen probleem. De klant is koning.”

Axelle, die ervaring opdeed in Den Duyventooren in Bellem, Woestyne in Aalter en Etablissement 1880 in het Nederlandse Groede, laat zich in haar zaak omringen door andere jonge mensen.

Haar team bestaat uit oud-klasgenoten die samen met haar op Hotelschool Spermalie zaten en dus ook vooraan de 20 zijn. Alec Vincke uit Assenede is sous-chef, Fien Van Hoecke uit Kluizen doet de zaal en Sybren Van de Moortel uit Tielt is maître.

“We zijn jonge mensen die er vol voor gaan. Ik denk niet te veel na: ik doe het gewoon. Ik kook instinctief, op gevoel.” Het restaurant is al tot het eind van het jaar volzet op zaterdagavond: een start die kan tellen dus. Wat de ambities zijn? “Mensen moeten zich vooral thuis voelen. Veel gasten zeggen: we zitten hier precies in onze living. Maar dan met een gastronomische keuken. Daar willen we voor staan. Ik heb altijd gezegd: als ik ooit een ster krijg, ga ik ze zeker houden. Maar een ster is geen doel. Perfectie, dàt is het streefdoel. Als het niet perfect is, voel ik mij slecht.”

Restaurant Oogst, Waalpoelstraat 20 in Assenede, is open van donderdagmiddag tot en met maandagavond. Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag. www.restaurantoogst.be

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.