za. mei 25th, 2019

AKTieF GOLD

In het Meetjesland via 105.2 – 107.6 – 107.9 FM

Lovendegem wordt het politieke en administratieve hart van Lievegem

Zomergem / Lovendegem / Waarschoot –

Lovendegem wordt vanaf 1 januari het politieke hart van Lievegem. Later volgt ook de administratie, al kan de bouw van het nieuwe administratief centrum (ACC) nog even op zich laten wachten: pas na Nieuwjaar wordt het dossier uit de koelkast gehaald.

Er zal nog veel gepuzzeld, gewikt en gewogen moeten worden vooraleer het plaatje rond de dienstverlening van de nieuwe fusiegemeente Lievegem compleet is, maar stilaan valt een aantal zaken wel al in zijn plooi. Zo zullen de gemeenteraden na Nieuwjaar plaatsvinden in het OCMW-gebouw in de Kasteeldreef in Lovendegem.

“De raadzaal van Lovendegem is de grootste van de drie gemeenten en is ook perfect toegankelijk voor mensen met een beperking”, motiveert burgemeester Tony Vermeire (CD&V). “Ook het schepencollege, het secretariaat en de staf verhuizen mee naar Lovendegem. Maar in elk gemeentehuis behouden we wel één of meerdere kantoren voor de burgemeester en de schepenen. We blijven in elke gemeente aanspreekbaar en blijven onze politieke aandacht verdelen.”

Nieuw administratief centrum

Met én de gemeenteraad én de colleges is Lovendegem straks het politieke hart van Lievegem. Later wordt het ook het administratieve hart van de gemeente. De plannen voor het nieuwe administratief centrum ACC, dat aanvankelijk in 2019 zou verrijzen op een stuk grond tussen de Kerkstraat en de Larestraat, staan dan wel even on hold, maar worden in januari opnieuw uit de koelkast gehaald.

“Het was stom geweest om de bouw al te laten starten terwijl we de fusie nog aan het uitrollen waren”, aldus Vermeire. “Het ACC was uitgetekend voor Lovendegem. In januari zullen we een workshop houden met personeel en politiek om te bekijken hoe het gebouw aangepast kan worden op maat van Lievegem. We willen er een modern, toekomstgericht gebouw van maken, waar de ondersteunende, gemeentelijke diensten gecentraliseerd worden. Het is bedoeling dat we nu snel vooruit gaan. Lovendegem heeft al lang genoeg gewacht. We gaan niet langer treuzelen.”

Dienstverlening blijft in elke gemeente

Vermeire benadrukt wel dat de dienstverlening in elke gemeente behouden blijft. “De diensten die in het ACC in Lovendegem komen, zijn ondersteunende diensten. Waar de andere diensten komen, moeten we nog bekijken. We willen alle drie de gemeenten het beste laten scoren op het vlak van dienstverlening en op het gebied van sport, cultuur en jeugd. Zomergem heeft bijvoorbeeld als enige een zwembad: daarom zou in Zomergem bijvoorbeeld de focus op sport kunnen liggen.”

Intussen zet Lievegem nu al een aantal diensten samen “om zo te groeien in hun domeinen. Financiën en IT zullen vanaf eind november werken vanuit het gemeentehuis van Waarschoot, de personeelsdienst krijgt een plaats in het gemeentehuis van Zomergem.”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.