za. mei 25th, 2019

AKTieF GOLD

In het Meetjesland via 105.2 – 107.6 – 107.9 FM

Tolk moet meteen de cel in na oplichting, advocaat krijgt celstraf

Tolk moet meteen de cel in na oplichting, advocaat krijgt celstraf

Advocaat Stany B. kreeg een celstraf van vijftien maanden met uitstel. Foto: rr

Gent / Assenede –

In de Gentse correctionele rechtbank zijn een gerechtstolk en een advocaat maandag veroordeeld voor jarenlange fraude met formulieren, waardoor de tolk betaald werd voor niet-gepresteerde uren. De advocaat kreeg een celstraf met uitstel, de tolk moet meteen de cel in. De rechter vroeg zijn onmiddellijke aanhouding.

Rechter Van Mol liet er maandag geen twijfel over bestaan: beide heren zijn schuldig aan de jarenlange oplichting van de Belgische Staat door prestatieformulieren van de tolk foutief in te vullen. Zo werd de tolk voor tienduizenden euro’s onterecht uitbetaald.

De tolk ziet ruim 70.000 euro onterecht verkregen inkomsten verbeurdverklaard, en kreeg een effectieve celstraf van veertig maanden, plus een boete van 18.000 euro. Omdat de tolk niet aanwezig was, beval de rechter zijn onmiddellijke aanhouding. Concreet betekent dat dat de tolk opgespoord wordt door de politie en meteen overgebracht zal worden naar de gevangenis wanneer ze hem oppakken.

Advocaat schuldig aan valsheid in geschrifte

Ook advocaat Stany B. uit Assenede werd door rechter Van Mol en zijn twee collega-rechters veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij ondertekende minstens 450 niet-ingevulde prestatieformulieren, die de tolk naar believen kon invullen en zo dus onterecht geld betaald kreeg. B. werd veroordeeld tot vijftien maanden cel met uitstel en een boete van 6.000 euro. Rechter Van Mol voegde er meteen aan toe dat hij “meneer B. niet in staat acht zijn job als advocaat verder uit te oefenen”.

Een burgerlijke rechtbank moet nu verder onderzoeken hoe veel geld de Belgische Staat precies onterecht uitbetaald heeft aan de tolk. Voorlopig moeten de tolk en advocaat B. samen een provisionele schadevergoeding van 36.317 euro betalen. De tolk alleen moet daarnaast ook nog eens 33.864 euro provisionele schadevergoeding aan de staat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.