Hun penningmeester stal 366.000 euro, en hopelijk krijgt de kerkfabriek daar een deel van terug

Hun penningmeester stal 366.000 euro, en hopelijk krijgt de kerkfabriek daar een deel van terug

De kerkfabriek hoopt nog een deel van het verloren geld te kunnen recupereren. Foto: emt

Kaprijke –

De gewezen penningmeester van de kerkfabriek van Kap­rijke mocht woensdag aan de rechter uitleggen waarom hij ruim 360.000 euro van de kerkfabriek privé had opgesoupeerd. Duidelijke antwoorden kwamen er niet. Het parket vroeg een jaar cel, de kerkfabriek hoopt nog iets van de gestolen centen weer te zien.

Hij bood zich – bijna als een godsgeschenk – aan om de nieuwe penningmeester te worden, toen zijn voorganger in 2013 ontslag nam. “William stelde zich kandidaat, en iedereen was meteen akkoord”, klonk het gisteren bij enkele leden van het nieuwe bestuur de kerkfabriek. Zij trokken naar de correctionele rechtbank in Gent en stelden zich in naam van de kerkfabriek burgerlijke partij tegen de man, die er op een paar jaar tijd 366.000 euro wist door te sluizen naar zijn eigen rekening. Met hun burgerlijke partijstelling hopen ze toch een deel van de verloren centen te recupereren.

De vlucht vooruit

De zaak kwam aan het licht toen de provincie bleef vragen waar de jaarrekeningen bleven. “Het zal wel in orde komen”, stelde hij ons altijd gerust. “Maar toen het water hem aan de lippen kwam te staan, koos hij voor de vlucht vooruit en nam hij plots ontslag. Wij bleven zitten met een doos vol uittreksels en halve formulieren.”

Persoonlijke rekening

Het parket onderzocht de zaak en kon enkel vaststellen dat er meer dan 366.000 euro overgeschreven werd van de rekening van de kerkfabriek naar de persoonlijke rekening van de man. “Hij was de enige met toegang tot de rekeningen en zat in een zeer machtige positie. Niemand had er controle op, en hij dacht blijkbaar dat hij ongezien zou wegkomen met het stelen van honderdduizenden euro’s”, aldus het parket.

“Zo staat er zwart op wit dat hij 15.000 euro overschreef en er later een BMW mee betaalde in een garage. Voor een vriendin, zeker niet voor de kerkfabriek. Ik vraag dan ook twaalf maanden cel en een boete van 3.000 euro.”

Moeilijke periode

De Kaprijkse kerkfabriek ging, na het bekend worden van het minder frisse nieuws, door een moeilijke periode. “Het kerkbestuur moest worden uitgebreid met drie nieuwe leden”, zegt huidig voorzitter Emanuel Van Herck. “In eerste instantie konden we de berichten destijds moeilijk geloven, maar gaandeweg werden we met de neus op de feiten gedrukt. Het geld bleek inderdaad verdwenen, waardoor de werking van ons bestuur er niet simpeler op werd. Gelukkig hebben we heel wat steun gekregen. Zowel het bisdom als de gemeente Kaprijke en de parochie hielpen ons waar mogelijk. Via een noodbudget konden we de lopende zaken blijven betalen. Het is absoluut niet leuk om facturen niet te kunnen betalen door zulke situaties. Gelukkig zijn we de moeilijke dagen nu zo’n beetje gepasseerd zodat we ons op de verdere werking kunnen gaan focussen.”

Burgemeester Filip Gijssels (Samen) bevestigt de vlotte samenwerking met de nieuwe bestuursploeg. “We hebben goede contacten opgebouwd met het nieuwe kerkbestuur”, zegt Gijssels. “Er is geregeld overleg en de rekeningen en budgetten worden, in tegenstelling tot in het verleden, nu op correcte wijze ingediend.”

Het vonnis valt over enkele weken.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.