za. aug 24th, 2019

AKTIEF!

Jouw familieradio voor het Meetjesland

Persbericht gemeente Maldegem: Gemeente neemt maatregelen n.a.v. resultaten asbestonderzoek – site rond de sporthal van Kleit wordt afgesloten

Persbericht gemeente Maldegem: Gemeente neemt maatregelen n.a.v. resultaten asbestonderzoek - site rond de sporthal van Kleit wordt afgesloten

De Kleiheuvel, kinderopvang Ukkie-Pukkie, sporthal en cafetaria De Berken, speeltuin en speelruimte zullen tot nader order niet bereikbaar zijn door het asbestgevaar. Foto: Erwin Mynsberghe

Maldegem – Woensdagochtend 15 mei ontving het gemeentebestuur bezorgde reacties van buurtbewoners en ouders over de wijze waarop de asbestplaten verwijderd werden tijdens de herstellingswerken aan het dak van de sporthal in Kleit.

De bevoegde ambtenaren van de gemeentelijke milieudienst en technische dienst gingen woensdagvoormiddag meteen ter plaatse met brandweer en politie om controle uit te voeren. Uit dat onderzoek bleek dat de verwijdering van de asbestplaten op dat moment correct werd uitgevoerd.

Om 17.00 uur kwam via de politie nieuwe informatie met grondige bewijzen dat er wel degelijk om 8.30 uur zwaarwichtige feiten door de aannemer zijn gebeurd. De brandweer heeft daarom woensdag om 19.00 uur de site preventief grondig afgespoten en de containers met asbest laten verwijderen.

Deze ochtend is in spoedoverleg beslist om stalen te laten nemen om de aanwezigheid van asbest te controleren. Uit laboanalyse die we deze avond ontvingen, blijkt dat er nog steeds asbestpartikels aanwezig zijn op de site.

Het bestuur hecht veel belang aan de veiligheid en gezondheid van haar inwoners. Daarom bezocht de gemeentelijke interne preventieambtenaar sinds de start van de werken op 3 maart en ook sinds de start van de dakwerken op donderdag 2 mei zeer regelmatig en onverwacht de werf om de correcte uitvoering van de werken te controleren. Tijdens die controlemomenten werden nooit onregelmatigheden vastgesteld. Ook een aantal eerdere bezorgde meldingen van inwoners werden telkens onderzocht.

Omwille van openbare gezondheid, neemt het bestuur vanavond bijkomende preventieve maatregelen:

De onmiddellijke omgeving wordt vanaf donderdagavond afgesloten om professioneel te kunnen fixeren.
Het dak wordt met een zeil bedekt om verdere verspreiding te voorkomen.
Buurtbewoners binnen de zone worden op de hoogte gebracht om preventief ramen en deuren te sluiten en ventilatie af te zetten.
Aansluitend zal een gespecialiseerde reinigingsfirma de omgeving professioneel reinigen door de asbestvezels op het dak en in de omgeving te verwijderen.

Ook de school, kinderopvang Ukkie-Pukkie, sporthal en cafetaria De Berken, speeltuin en speelruimte zullen tot nader order niet bereikbaar zijn. Op vrijdag kunnen de kinderen van Ukkie-Pukkie daarom terecht in Ukkie-Pukkie Maldegem en Adegem. De leerlingen van de Kleiheuvel kunnen terecht in sporthal Meos.

Vrijdagochtend komt het bestuur opnieuw samen om de stand van zaken te bespreken en verdere maatregelen te beslissen. Dit zal meegedeeld worden via een volgend persbericht en de gemeentelijke communicatiekanalen. 

Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blemy_04405562

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.