za. aug 24th, 2019

AKTIEF!

Jouw familieradio voor het Meetjesland

In 1526 ondertekende keizer Karel nog hun stichtingsakte. Maar die is spoorloos sinds 1976, wie helpt ze terugvinden?

Zelzate –

Bestuurslid Leon van Achte van de handboogmaatschappij Sint-Sebastiaan probeert alsnog de verdwenen stichtingsakte, het door keizer Karel ondertekend octrooi uit 1526, terug te vinden. Hij stelt zijn hoop nu op de nazaten van de leden uit 1976.

Tijdens een verhuizing van hun clublokaal in de Wachtebekestraat (Bij Ida Lutse) naar een bijgebouw van de watertoren in 1976, zijn een aantal waardevolle spullen van de schuttersvereniging Sint-Sebastiaan, waaronder het originele octrooi uit 1526, zoek geraakt of ontvreemd.

Bestuurslid Leon Van Achte probeert nu op basis van een groepsfoto uit die periode enkele waardevolle stukken waaronder dus het door Keizer Karel ondertekend octrooi (gunstbrief, nvdr.) nog terug te vinden.

De eerste tekenen van deze Zelzaatse schuttersvereniging gaan immers terug tot in 1376. “In een ‘resolitieboek’ uit 1664 met alle reglementen, inventarissen en jaarverslagen sinds die tijd dat we nog in ons bezit hebben, staat een letterlijke inhoud van dit octrooi netjes uitgeschreven, dus dat kennen we. Maar jammer genoeg is het originele document in 1976 verdwenen’, legt Van Achte uit.

‘Kaerel bij de Gratie Gods’, zo begint dit octrooi.

“Je weet maar nooit dat kinderen of kleinkinderen van de leden uit die tijd het document hebben geërfd of op een zolder of in een kelder van hun ouderlijk huis hebben gevonden en niet weten van welke onschatbare waarde dit octrooi voor ons is. Het document werd goed bewaard, het zat in een ijzeren kistje.”

Onverkoopbaar

“Het is nog origineel door keizer Karel ondertekend, maar het is vrijwel onverkoopbaar omdat er steeds wordt verwezen naar onze Sint-Sebastiaansgilde en de locatie ‘Selsaete’”, vertelt Van Achte.

“Op de groepsfoto uit 1976 kunnen we niet iedereen herkennen, maar er staan al zeker schutters met de familienaam D’Hollander, Baes, Celie, De Rijcke, De Jaegher, De Coninck, Lippens, Neyt, Nachtegaele, Plasschaert, De Bruyne, Van de Velde, Van Assel of Cloeckaert op de foto. De uitbater van het clublokaal van toen was Leon de Guchtenaere en natuurlijk was er de sympathieke bazin Ida.”

“Het café lag naast het huidig partijlokaal van de VLD, De Eekhoorn. Andere waardevolle stukken van Sint-Sebastiaan, zoals een zilveren scepter, een zilveren halsketting uit 1526 en het gildenboek uit 1664 liggen veilig in het stadsarchief de ‘Zwarte Doos’ in Gentbrugge”, besluit Van Achte.

leon.van.achte@telenet.be

Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190205_04154976

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.