za. aug 24th, 2019

AKTIEF!

Jouw familieradio voor het Meetjesland

Werkloosheid daalde sterk afgelopen jaren maar meer mensen moeten rondkomen met leefloon

Werkloosheid daalde sterk afgelopen jaren maar meer mensen moeten rondkomen met leefloon

Erik Van Laecke van het ACV Oost-Vlaanderen nam de werkloosheidscijfers van het arrondissement Eeklo onder de loep en zag dat het goed was met een kleine kanttekening over het gestegen aantal leefloners. Foto: mye

Eeklo / Maldegem / Kaprijke / Sint-Laureins / Assenede / Zelzate –

Het gaat bijzonder goed met de werkloosheidscijfers in het arrondissement Eeklo. Met een daling van 26 procent de voorbije vier jaar is dit zelfs het beste resultaat in Oost-Vlaanderen, waar het gemiddelde 21 procent is. Er zijn wel meer leefloners: 402 in het jaar 2018.

Het arrondissement Eeklo bestaat uit Eeklo, Maldegem, Sint-Laureins, Kaprijke, Assenede en Zelzate. Het ACV nam de werkloosheidscijfers in het arrondissement onder de loep en kwam tot een mooie vaststelling.

“Op vier jaar tijd – tussen december 2014 en november 2018 – daalde het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde werklozen er met 26 procent. In mensen uitgedrukt: 523 of meer dan op één op vier van de uitkeringsgerechtigde werkzoekenden krijgen geen werkloosheidsuitkering meer’, becijfert Erik Van Laecke die de arbeidsmarkt voor ACV Oost-Vlaanderen bestudeert.

“Het zijn de beste cijfers in Oost-Vlaanderen waar de daling gemiddeld 21 procent bedraagt. Kijken we welke leeftijdsgroep het meest uit de cijfers verdween, dan zien we de grootste daling bij jongeren tot 25 jaar, namelijk -42 procent. Bij de 50-plussers noteren we de laagste daling, maar toch nog -10 procent.”

Het aantal mensen in het arrondissement dat een beroep moet doen op een leefloon groeit wel elk jaar aan. In 2018 waren dit er 402. “Dit is maar liefst 47 procent meer dan vier jaar geleden. Qua groei volgt dit het Vlaamse gemiddelde, namelijk +53 procent. Afgezet op de totale bevolking van het arrondissement gaat het over ongeveer één op tweehonderd inwoners die het met een leefloon moet rooien”, zegt Van Laecke.

Verschuiving van uitkering

168 jongeren tussen 18 en 30 uit onze regio moeten rondkomen met een leefloon. Dat is 42 procent van het totaal aantal leefloners arrondissement. “Het aantal jongeren tussen 18 en 30 jaar dat een beroep moet doen op een leefloon steeg op vier jaar tijd met maar liefst 33 procent. De voorbije regeringen namen heel wat maatregelen waardoor werkzoekenden geen recht meer krijgen op een uitkering of hun uitkering na een tijd kunnen verliezen. Het gaat dan om een verschuiving van uitkering, van de ene statistiek naar de andere. Uiteindelijk blijven er meer mensen op zoek naar werk en naar een uitweg uit de armoede dan de hoera-berichten over de spectaculair dalende werkloosheid doen uitschijnen”, klinkt het nog.

Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190204_04152336

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.