zo. jun 16th, 2019

AKTieF GOLD

In het Meetjesland via 105.2 – 107.6 – 107.9 FM

Dokter van wacht nodig? Hier kan je vanaf nu terecht op het nummer 1733

Dokter van wacht nodig? Hier kan je vanaf nu terecht op het nummer 1733

Coördinator Tommy Sierens en voorzitter Karel De Crem van de huisartsenwachtpost Meetjesland in een van de vier gloednieuwe consultatieruimtes. Foto: svg

Aalter / Assenede / Eeklo / Evergem / Kaprijke / Knesselare / Lovendegem / Maldegem / Nevele / Sint-Laureins / Waarschoot / Wachtebeke / Zelzate / Zomergem –

Elke inwoner van het Meetjesland die een dokter van wacht nodig heeft in het weekend of op een feestdag moet zich voortaan wenden tot het nummer 1733 of tot de huisartsenwachtpost in AZ Alma. “Een mijlpaal voor de regio”, klinkt het.

Het Meetjesland had tot vandaag (vrijdag) geen huisartsenwachtpost. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de omgeving rond Brugge en Gent was het Meetjesland op dat vlak een blinde vlek. Daar komt met de opening van de huisartsenwachtpost in AZ Alma nu verandering in. “Een mijlpaal voor de regio”, zegt huisarts en voorzitter van vzw Huisartsenwachtpost Meetjesland Karel De Crem. “Voortaan zal iedere inwoner van het Meetjesland die op zoek is naar een huisarts van wacht moeten bellen naar het nummer 1733. Men kan ook meteen naar de huisartsenwachtpost komen: een gloednieuw gebouw dat vlak naast de spoedafdeling ligt van het AZ Alma in de Ringlaan.”

Altijd de beste zorg

De huisartsenwachtpost zal voortaan het epicentrum zijn voor de huisartsengeneeskunde in het Meetjesland. “De eerstelijnshulpverlening tijdens het weekend en op feestdagen zal voortaan in de wachtpost plaatsvinden”, zegt De Crem. “Op weekdagen verandert niets en kunnen patiënten gewoon terecht bij hun huisarts. Het kostte wat overredingskracht, maar ondertussen stappen alle Meetjeslandse huisartsen eensgezind mee in dit verhaal. We beseffen dat het voor zowel artsen als patiënten een mentaliteitswijziging vergt, maar uiteindelijk zal de huisartsenwachtpost een goede zaak zijn voor iedereen. Door de nabijheid van de spoeddienst, de specialisten in het ziekenhuis en de huisartsen van wacht zijn we zeker dat de patiënt altijd de beste zorgen zal krijgen. Voor de huisartsen vermindert de werkdruk en kan de veiligheid beter gegarandeerd worden.”

De wachtpost wordt ook gestimuleerd door de overheid, die het grootste deel van de financiering voor haar rekening neemt. “Het is de bedoeling dat iedere Vlaming zich tegen 2021 kan wenden tot een huisartsenwachtpost”, zegt coördinator Tommy Sierens.

200.000 mogelijke patiënten

“De huisartsenwachtpost zal alle inwoners van het Meetjesland én het West-Vlaamse Beernem bedienen, in totaal bijna 200.000. 175 huisartsen zullen afwisselend van wacht zijn. In de wachtpost zullen altijd ‘zittende artsen’ aanwezig zijn. ‘Drukteartsen’ kunnen inspringen indien nodig. Daarnaast zijn er steeds ‘rijdende artsen’ beschikbaar voor dringende huisbezoeken. Zij worden bijgestaan door een chauffeur. Patiënten kunnen hier terecht van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur. Op feestdagen die niet in het weekend vallen van de dag voordien 19 uur tot de dag nadien 8 uur. Ze hoeven enkel het remgeld te betalen, liefst elektronisch.”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.