zo. jun 16th, 2019

AKTieF GOLD

In het Meetjesland via 105.2 – 107.6 – 107.9 FM

Nieuw administratief centrum en ruimte voor cultuur én feesten in elke deelgemeente

Nieuw administratief centrum en ruimte voor cultuur én feesten in elke deelgemeente

Vereeuwigd op de foto: de eerste gemeenteraad van Lievegem is aangesteld. CD&V en Open VLD gaan besturen, Groen, N-VA en SP.A Plus vormen de oppositie. Foto: cte

Waarschoot / Lovendegem / Zomergem –

Fusiegemeente Lievegem is vertrokken. De nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd, en ook de beleidsnota is klaar. Dienstverlening op maat, veilige wegen en het verenigings-leven staan centraal.

In de beleidsnota van meerderheidspartijen CD&V en Open VLD die de richting voor de komende zes jaar aangeeft, staan vier grote lijnen: de uitrol van het klimaatplan, een betere mobiliteit met bijzondere aandacht voor fietsers en voetgangers, Lievegem uitbouwen tot een verenigingsvriendelijke en ondernemende gemeente, én goede dienstverlening op maat. Pronkstuk van de dienstverlening wordt het nieuwe Administratief en Cultureel Centrum (ACC) in Lovendegem. Dat had al in de steigers moeten staan, maar het project was wegens de fusie ‘on hold’ gezet. De plannen, die initieel werden opgemaakt voor Lovendegem, zullen nu hertekend worden op Lievegemschaal. Het ACC wordt het administratieve hart van de gemeente, al blijft elk gemeentehuis, net als de drie recyclageparken, open. Zomergem en Lovendegem krijgen, net als Waarschoot, een vrijetijdsloket en er komen een ambtenaar en loket voor ondernemingen.

Tegen vereenzaming

Het OCMW heeft zijn hoofdkwartier in Waarschoot, maar in elke deelgemeente zijn er zitdagen. Naar analogie van het succesvolle Kerkelaere in Lovendegem, dat drie dagen in de week een dorpsrestaurant is en ook een aanbod voor senioren en kansengroepen biedt, zullen ook in Waarschoot en Zomergem ontmoetingsplaatsen opgestart worden om de vereenzaming tegen te gaan.

Ook jeugd en cultuur mogen verwachtingen koesteren. In elke deelgemeente plant Lievegem een ruimte voor cultuur én één voor feesten (of fuiven). Maar ook daar geldt: niet te veel van hetzelfde, op elke plaats iets anders. Lovendegem krijgt een cultuurhuis in het nieuwe ACC, Waarschoot kijkt uit naar de Passage. In Zomergem loopt de huur van het Parochiaal Centrum straks ten einde, wat perspectieven kan bieden voor iets volledig nieuws. De plannen voor een grote fuifzaal wil Lievegem realiseren samen met de privé.

Voorrang voor fietsers en voetgangers

In 2019 wil de nieuwe ploeg de prioriteiten op het vlak van openbare werken vastleggen in een mobiliteitsplan, waarin fietsers en voetgangers absolute voorrang krijgen. Projecten die al opgestart zijn, gaan door: Bekestraat-Paterstraat en het project Kerkstraat, K. Leopold III-laan, Nekke, Hogenbrand, Guido Gezellestraat, Adolf Lievensstraat, Alfons Sifferstraat en Kapellestraat in Zomergem, Vellare, Appensvoordestraat, Binnenslag en deel van de Kasteeldreef in Lovendegem en de ontsluitingsweg van de KMO-zone Priorij naar de N9 in Waarschoot.

De belastingen zakken naar het (laagste) niveau van Lovendegem. Het gaat om 1,2 miljoen euro lastenverlaging, of gemiddeld 50 euro per inwoner. Lovendegem had die lage belastingen al: het zijn dus de inwoners van Waarschoot en Zomergem die zullen profiteren. De beleidsnota wordt eind januari voorgesteld aan de gemeenteraad. Dan kan meteen ook het debat starten.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.