Kaprijke – NSB organiseert op zondag 11 november een herdenkingsstoet zowel in Kaprijke en als in Lembeke waarbij de oorlogsveteranen van beide wereldoorlogen vertegenwoordigd worden door hun nakomelingen of kennissen. Ze dragen goudkleurige plaatjes voor hen die overleden zijn tijdens de oorlogen, zilverkleurige plaatjes voor hen die het overleefd hebben. Er werden 212 plaatjes gemaakt.

“Het programma start  om 7.45 uur in Lembeke aan WZC De Boomgaard met een koffie met koek voor de vertegenwoordigers van de veteranen” zegt Rudy Heynssens van NSB. “Daarna wordt de stoet naar het monument gevormd. Daarin zullen de naamplaatdragers, de brandweer, de harmonie Yver en eendracht, de vlaggendragers van NSB en verschillende verenigingen, de schoolkinderen en de jeugd vertegenwoordigd zijn.  Aan het monument wordt naast de klassieke herdenking van de oorlogsslachtoffers ook een klaproos neergelegd door de vertegenwoordigers van de Lembeekse veteranen. Er volgt een receptie aangeboden door het gemeentebestuur in het Gaaperken.”

Herdenkingsmedaille

Daarna trekt het gezelschap richting Kaprijke. “Daar start de herdenking om 9.50 uur aan café De Gouden Leeuw in de Voorstraat” gaat Heyssens verder. “Ook hier wordt een stoet gevormd richting kerk. Om 10.30 start een herdenkingsviering waarbij we alle slachtoffers herdenken. Na de mis trekt de stoet naar de herdenkingszuil op het kerkhof en naar het monument. Naast de klassieke herdenking van de oorlogsslachtoffers met neerlegging van bloemenkransen, zal er hier een speciale herdenking plaats vinden voor alle oorlogsveteranen en hun vertegenwoordigers in de stoet. Hier zullen de Kaprijkse vertegenwoordigers hun klaproos bij het monument neerleggen.”  Na de herdenking aan het monument kunnen alle vertegenwoordigers van veteranen in de stoet hun herdenkingsmedaille ophalen in het “Klein stadhuis”. Deze herdenkingsmedaille is een uniek aandenken voor Kaprijke Lembeke met een afbeelding van de oorlogsmonumenten uit beide gemeenten. Na de herdenking is er een receptie in het Stadhuis aangeboden door het gemeentebestuur.  Na de receptie, omstreeks 13.15 uur  huldigt Kaprijks burgemeester Filip Gijssels een vredesboom in aan het SOCK.

Categorieën: Radio AKTieF

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.