Eeklo –

Terwijl de heruitzending van ‘In Vlaamsche Velden’ op één weer druk bekeken wordt, pakt Gezinsbond Eeklo uit met een eigen evocatie van het einde van WOI: ‘In Eecloosche Velden’, op zaterdagavond 17 november, en dit tussen het Marktplein en de jachthaven.

Gezinsbond Eeklo organiseert op zaterdag 17 november op een indrukwekkende wijze een evocatie over het einde van de Eerste Wereldoorlog. Gezinsbond rekent hierbij op honderden medewerkers en uitvoerders, afkomstig uit tal van verenigingen maar ook gewone sympathisanten.

“De optocht start om 17 uur aan het stadhuis”, vertelt Lut Willems van de Gezinsbond. “Onderweg, voornamelijk in de Koning Albertstraat, houdt de statige stoet halt om op diverse historisch belangrijke locaties een evocatie op te voeren”, klinkt het.

“Zo is er een stop aan het Ledeganckplein, maar ook aan het huis van oud-burgemeester Matthijs, waar de verblijfplaats van commandant Aegidi was, en aan de woning Luc Vanhauwenhuyse, waar het Kriegsgericht gevestigd was.”

Nadien trekt de optocht, langs hopelijk rijkelijk bevlagde huizen en in groten getale, verder naar de jachthaven, voor een plechtige herdenking van de Eeklose gesneuvelden. Vanaf 19.15 uur is het tijd voor aangepaste activiteiten: vertellers, een veldkeuken, zandzakjes vullen, staatsiefoto’s nemen, radiozendamateurs beluisteren,… Om 20.45 uur, start een volksfeest om het einde van de Eerste Wereldoorlog te vieren.

Klederdracht uit de tijd

Gezinsbond en het stadsbestuur roepen de Eeklonaren op om zich bij de optocht aan te sluiten, liefst in klederdracht uit die tijd. Kaarsen en fakkels zijn toegelaten, maar een zaklamp mag natuurlijk ook. De bewoners langs het parcours wordt gevraagd om kaarsen voor ramen en deuren te plaatsen en de woning te bevlaggen.

Het parcours is volledig toegankelijk voor buggy’s en rolwagens, bij het parkeren mag men niet vergeten dat men vanaf het eindpunt (jachthaven) moet terugkeren. Voor minder mobiele mensen is er vanaf de parking Wulffaert (Kop van de Vaart) ook een pendeldienst voor en na het evenement.

En er is nog een leuk extraatje: wie zich zaterdag 10 november tussen 9 en 11 uur in de bibliotheek reeds laat registreren als deelnemer aan de optocht, maakt kans om één van de drie ‘zendingen’, pakket met vlees van versgeslacht varken, te winnen!

Categorieën: Radio AKTieF

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.