Aalter / Deinze / Lovendegem / Zomergem / Waarschoot –

Vanaf 1 januari moeten de bijna 200.000 inwoners van de nieuwe Vlaamse fusiegemeenten naar hun gemeentehuis om de chip van hun identiteitskaart of Kids-ID te laten aanpassen.

De inwoners krijgen een jaar de tijd om hun eID te laten wijzigen, maar toch vindt de Aalterse gemeentesecretaris Luc Jolie dit een absurde maatregel waar duidelijk niet grondig over is nagedacht. “Vooral over de praktische kant. Als we per week 1.500 identiteitskaarten zouden aanpassen, zou dit voor Aalter en Knesselare 20 weken duren. Tel daarbij nog eens vakanties en verloven en je zit aan een jaar werk. En dit bovenop de duizend klanten die het gemeentehuis nu al wekelijks ontvangt. Ik begrijp de aanpassing voor mensen wiens straatnaam verandert, maar voor de rest is dit onbegrijpelijk. Er moet op die chip enkel een cijfertje veranderd worden. Kan dit anno 2018 niet via een kaartlezer thuis? En wat met iemand die dit niet komt laten doen? Krijgt die een sanctie?”, vraagt Jolie zich af.

Teleurgesteld

In Lievegem reageren ze teleurgesteld op het bericht dat elke inwoner met zijn eID naar het gemeentehuis moet. Officieel was de nieuwe fusiegemeente nog niet op de hoogte, maar burgemeester Tony Vermeire (CD&V) vernam het slechte nieuws wel al informeel. “Er is altijd gezegd dat we er rekening mee moesten houden dat iedereen mogelijk naar het gemeentehuis zou moeten, maar we hadden toch anders gehoopt. De Vlaamse overheid heeft het altijd over kleine gemeenten die moeten fusioneren, maar slaagt er als grote overheid zelf niet in om dit automatisch te laten verlopen. Een plan van aanpak hebben we nog niet, maar het zal erop aankomen dit goed te organiseren en te spreiden zodat niet iedereen op hetzelfde moment aan het loket staat”, zegt Vermeire.

Tegen eerdere richtlijnen

In Deinze gaat burgemeester Jan Vermeulen ervan uit dat enkel de inwoners van Nevele naar het gemeentehuis moeten om hun identiteitskaart te wijzigen. “Aanvankelijk was gepland dat je enkel bij een veranderde straatnaam of huisnummer zou moeten langs­komen. Maandagavond kregen we een nieuw Koninklijk Besluit met de vraag om alle inwoners uit de fusiegemeenten zich te laten aanbieden bij de hoofdgemeente of -stad om de gegevens op de chip aan te passen. Die regel druist in tegen alle eerder meegedeelde richtlijnen. Blijkbaar ligt een advies van de privacycommissie aan de basis van de wijziging.”

Niet te bolwerken

“Wij zullen al het nodige doen om dit voor onze inwoners zo pragmatisch als mogelijk te laten verlopen”, vervolgt Vermeulen. “Alles zou normaal automatisch verlopen, maar blijkbaar zijn de diensten van het rijksregister en Binnenlandse Zaken wat te voorbarig geweest. Als ook de inwoners van Deinze zelf allemaal zouden moeten langskomen, kunnen we dat organisatorisch bijna niet bolwerken.”

Categorieën: Radio AKTieF

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.