Eeklo / Maldegem / Sint-Laureins –

Voor het derde jaar op rij brengt Natuurpunt en Partners de Meetjeslandkalender uit. Ludo Goossens, natuurfotograaf in hart en nieren, zorgde voor veertien prachtige beelden. In 2019 prijkt elke maand een Meetjeslandse roofvogel op de kalender.

De Meetjeslandse natuur blijft altijd weer verwonderen. Dat maken de beelden in de nieuwe kalender van Natuurpunt en Partners nog maar eens duidelijk.

Het thema roofvogels was een kolfje naar de hand van natuurfotograaf Ludo Goossens. “Bij heel wat natuurliefhebbers begon hun passie door naar roofvogels te kijken. Ook bij mij was dat het geval,” zegt Ludo.

“Toen ik de eerste stappen maakte in de natuurfotografie ben ik er ooit in geslaagd om parende steenuilen te fotograferen. Ik was toen vier lentes in de weer om te slagen in het beeld dat ik voor ogen had. Deze steenuil heb ik gefotografeerd in mijn tuin in Sint-Margriete. In een knotwilg van de buur broeden al jaren steenuilen in een nestkast.”

“Eind juni en begin juli hebben ze grote jongen en aangezien de nachten op dat moment zeer kort zijn, zijn de steenuilen dan ook overdag actief om genoeg prooien te kunnen aanbrengen voor de jongen. Dat is het beste moment om ze te fotograferen.”

Vlees en gedroogde pruimen

Naast steenuilen, passeerden ook een bosuil, een torenvalk en een bruine kiekendief voor de lens van Ludo. “De foto van de bosuil in het Drongengoed, daar ben ik misschien wel het meest trots op, omdat dit technisch niet zo gemakkelijk was. Ik had een stukje vlees en gedroogde pruimen gelegd op de gevallen stam waar de steenmarter elke nacht kwam van peuzelen.”

“Die avond, omstreeks 22 uur, hoorde ik plots een doffe plof en ik zag tot mijn verbazing het silhouet van een bosuil. Op een twaalftal meter zat ik te wachten in een schuilhut. Het geluk dwing je soms af door veel in het veld te zijn en de foto goed voor te bereiden.”

“De foto is genomen met vier flitsers die opgesteld waren in de omgeving van de stam om het mos, de varen en natuurlijk de bosuil te belichten. Na heel wat foto’s die ik als test nam, kreeg ik uiteindelijk de juiste belichting”, zegt Ludo.

De Meetjeslandkalender kost 10 euro en is te koop op meer dan twintig plaatsen in het Meetjesland. De details vindt u op www.NPMeetjesland.be/meetjeslandkalender

Categorieën: Radio AKTieF

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.