Evergem / Merelbeke –

Jonas Roegis (11) uit Sleidinge voelt zich zo fel aangesproken door Studio Nona, een initiatief voor spelbegeleiding van palliatieve kinderen, dat hij al twee jaar iets wou doen voor dat goede doel. Dat ook twee van zijn grootouders aan kanker stierven, was een extra stimulans om geld in te zamelen voor Studio Nona.

Omdat hij en zijn zussen Lore en Lotte lid zijn van de Evergemse Zwemvereniging zag Jonas een zwemmarathon als mogelijkheid om centen bijeen te krijgen.

Ook gitarist

“Ik ben ook gitarist van de kidsband van de gemeenteschool van Sleidinge. De moeders van de andere vijf leden bakten cakes en taarten om tijdens de zwemmarathon te verkopen”, legt de dappere jongen uit.

“Vijftig zwemmers trokken zaterdag tussen 9 en 14 uur gesponsorde baantjes in het bassin van sportcentrum Hoge Wal. Zelf trok ik tweehonderd banen van elk 25 meter of samen vijf kilometer. Nooit eerder zwom ik die afstand. Alle gebak is verkocht. Samen met het zwemmen en nog enkele giften kregen we nagenoeg 1.500 euro bijeen. Met het ingezamelde geld kunnen we enkele kinderen gelukkig maken”, hoopt Jonas.

Nona had hersenstamtumor

Studio Nona is opgericht door Karel Franque (47) en Hilde Verwaeren (45) uit Merelbeke. Bij elke actie voor hun initiatief gaan ze langs. Bij hun negenjarige dochter Nona werd in 2014 een hersenstamtumor vastgesteld. Na vijf maanden thuiszorg overleed het kind.

“Toen we wisten dat Nona ongeneeslijk ziek was, kozen we ervoor om haar thuis in ons gezin op te vangen en te verzorgen”, zegt Hilde. “Nona werd vlug minder mobiel. Met die beperking omgaan, was voor haar fysiek en psychisch zwaar. Daarom wilden we Nona met positieve stimulansen maximale levenskwaliteit bieden. Voor spel en ontspanning was het georganiseerd aanbod echter zeer klein. We moesten dan ook zelf initiatief nemen om Nona wekelijks te verrassen met een leuke activiteit of nieuwe uitdaging.”

Knutselen, dansen, schilderen

Dat Nona daaruit telkens veel energie putte, is voor haar ouders onvergetelijk. “Daarom wilden we een project realiseren voor andere palliatieve kinderen en hun ouders. Die krijgen in het ziekenhuis medische en psychologische begeleiding en ontspanning, maar voor thuis was te weinig voorzien. Ons project is opgenomen in de werking van vzw Kinderkankerfonds. Die organisatie peilt naar de noden van het kind. Het aanbieden van onder meer knutselen, vertellen, dansen, schilderen, musiceren en goochelen is een meerwaarde voor de ouders en hun ziek kind dat ze thuis willen begeleiden.”

Studio Nona steunen, kan door storting op rekeningnummer BE31 2850 3053 8255 van Kinderkankerfonds met vermelding Studio Nona. Meer info op www.kinderkankerfonds.be

Categorieën: Radio AKTieF

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.