Hij stal 366.000 euro van kerkfabriek, nu kent penningmeester zijn straf: “Zijn uitleg is compleet ongeloofwaardig”

Hij stal 366.000 euro van kerkfabriek, nu kent penningmeester zijn straf: “Zijn uitleg is compleet ongeloofwaardig”

Het onderzoek wees onder meer uit dat V. 18.500 euro van de kerkfabriek naar zijn eigen rekening overschreef, om er enkele uren later een BMW mee te betalen voor een vriendin. Foto: emt

Kaprijke –

De gewezen penningmeester van de kerkfabriek van Kaprijke is woensdag veroordeeld voor de diefstal van ruim 366.000 euro. Jarenlang schreef hij geld over van de rekening van de kerkfabriek naar zijn eigen rekeningen “om leveranciers in het zwart te betalen”. De rechtbank achtte die uitleg “compleet ongeloofwaardig”.

Voor rechter De Waele en zijn collega-rechters was het duidelijk: William V., gewezen penningmeester van de kerkfabriek van Kaprijke, schreef ruim 366.000 euro over naar zijn eigen rekeningen om zichzelf te verrijken. “De beklaagde stelt dat hij in opdracht van de kerkfabriek het geld overschreef om zo leveranciers in het zwart te kunnen betalen”, aldus de rechter. “Die uitleg is compleet ongeloofwaardig. De kerkfabriek zelf ontkent die aantijgingen, én als penningmeester had V. als enige toegang tot de rekeningen en kon hij perfect cash geld afhalen van de rekening van de kerkfabriek om de zogezegde zwarte betalingen te doen.”

Bewust gefraudeerd

Ook de grootte van het bedrag, ruim 366.000 euro, is volgens de rechtbank niet in verhouding met de gemaakte kosten die V. voorlegt. “We kunnen niet uitsluiten dat V. inderdaad sporadisch en geheel op eigen initiatief betalingen in het zwart uitvoerde, maar in geen geval voor dergelijke bedragen”, klonk het.

“Dit is geen onzorgvuldigheid maar bewuste fraude”, zei de rechter. “V. maakte geen onderscheid tussen het geld van de kerkfabriek en zijn privévermogen en gedroeg zich als eigenaar van de honderdduizenden euro’s van de kerkfabriek.”

Het onderzoek wees onder meer uit dat V. op een dag 18.500 euro naar zijn eigen rekening overschreef, om er enkele uren later een BMW mee te betalen in een garage. Niet voor de kerkfabriek, maar voor een vriendin.

Schade bewijzen

William V., die niet aanwezig was, kreeg gisteren een celstraf van achttien maanden met uitstel en een effectieve boete van 8.000 euro. De kerkfabriek krijgt een voorlopige schadevergoeding van 100.000 euro en moet nu bewijzen voorleggen van hoeveel geld V. precies van de kerkfabriek gestolen heeft om zichzelf te verrijken. Op basis van die bewijzen zal een burgerlijke rechtbank zich dan later moeten uitspreken over het exacte bedrag dat V. nog terug moet aan de kerkfabriek.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.