Celstraf en boete voor penningmeester die ruim 366.000 euro van kerkfabriek stal

Kaprijke – De gewezen penningmeester van de Kerkfabriek van Kaprijke is woensdag veroordeeld voor de diefstal van ruim 366.000 euro. Jarenlang schreef hij geld over van de rekening van de Kerkfabriek naar zijn eigen rekeningen “om leveranciers in het zwart te kunnen betalen”. Hij kreeg woensdag 18 maanden met uitstel en een boete van 8.000 euro van de rechter, die zijn uitleg “compleet onwaar” achtte.

Voor rechter De Waele en zijn collega-rechters was het duidelijk: William V., gewezen penningmeester van de Kerkfabriek van Kaprijke, schreef ruim 366.000 euro over naar zijn eigen rekeningen om zichzelf te verrijken. De verklaringen van V. acht de rechtbank compleet ongeloofwaardig.

“De beklaagde stelt dat hij in opdracht van de Kerkfabriek het geld naar zijn eigen rekening overschreef om op die manier leveranciers in het zwart te kunnen uitbetalen”, aldus de rechter. “Die uitleg is compleet ongeloofwaardig. De Kerkfabriek zelf ontkent die aantijgingen, én als penningmeester had V. als enige toegang tot de rekeningen en kon hij perfect cash geld afhalen van de rekening van de Kerkfabriek om de zogezegde zwarte betalingen te doen.”

LEES OOK: Hun penningmeester stal 366.000 euro, en hopelijk krijgt de kerkfabriek daar een deel van terug

Ook de grootte van het bedrag, ruim 366.000 euro, is volgens de rechtbank niet in verhouding met de gemaakte kosten die V. voorlegt. “We kunnen niet uitsluiten dat V. inderdaad sporadisch en geheel op eigen initiatief betalingen in het zwart uitvoerde, maar in geen geval voor dergelijke bedragen”, klonk het.

Bewust gefraudeerd

“Dit is geen onzorgvuldigheid maar bewuste fraude”, aldus de rechter. “V. maakte geen onderscheid tussen de gelden van de Kerkfabriek en zijn privévermogen en gedroeg zich als eigenaar van de honderdduizenden euro’s van de Kerkfabriek.” Het onderzoek wees onder meer uit dat V. op een dag 18.500 euro naar zijn eigen rekening overschreef, om er enkele uren later een BMW mee te betalen in een garage.

William V., die woensdag niet aanwezig was, werd veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden met uitstel en een effectieve boete van 8.000 euro. De Kerkfabriek krijgt een voorlopige schadevergoeding van 100.000 euro en moet nu bewijzen voorleggen van hoeveel geld V. precies van de Kerkfabriek gestolen heeft om zichzelf te verrijken.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.