Carine (60) is SP.A-kandidaat, haar man Carlos (63) bestuurslid bij N-VA: “Maar we kunnen nog door dezelfde deur. We slapen zelfs nog samen”

Carine (60) is SP.A-kandidaat, haar man Carlos (63) bestuurslid bij N-VA: “Maar we kunnen nog door dezelfde deur. We slapen zelfs nog samen”

Carlos Van Hoorebeke (N-VA) en Carine Van Damme (SP.A) aan hun landelijke woning: “We kunnen nog altijd door dezelfde deur. We slapen zelfs nog samen.” Foto: ivh

Evergem –

Omdat ze kopman Johan Van hove (SP.A) van het samenwerkingsproject Sterk zeer dankbaar is, is Carine Van Damme (60) voor de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst Sterk een van de SP.A-kandidaten. Maar haar man Carlos Van Hoorebeke (63) blijft als bestuurslid N-VA trouw.

“We hebben vier kinderen en ik ben al dertig jaar huisvrouw. Ik ben zeer sociaal, maar geen echte socialist. Ik vergeet echter nooit wat gewezen schepen van Sociale Zaken Johan Van hove voor mij en andere mensen deed”, zegt Carine.

“Toen onze dochter 15 jaar geleden met een vriendin en haar vijf dagen oud kindje aanklopte, namen we die jonge vrouw en haar baby twee weken op. Intussen bezorgde Johan haar een kamer van het OCMW. Hij hielp ons voor nog andere probleemgevallen. In onze woning vingen we al vijf mensen op. Waarom niet? We hebben voldoende ruimte. Mensen in nood help ik graag. We moeten ze aanvaarden zoals ze zijn. Iedereen moet zijn kansen krijgen. Ik help ook zo veel mogelijk mijn kinderen”, zegt Van Damme.

Verkeersveiligheid

In september 2017 werd ze gevraagd om voor SP.A aan de verkiezingen deel te nemen. Carine: “Carlos verwachtte dat hij als bestuurslid van N-VA zou gevraagd worden om kandidaat te zijn voor die partij, maar dat gebeurde niet. Voordien hadden we beslist dat wie eerst gevraagd werd om op een lijst te staan, dat ook mocht doen. Dat was dus ik. Als twintigste kandidaat heb ik niet echt een verkiesbare plek. Omdat SP.A tussen de mensen staat, wil ik die partij vooruit helpen. Tevens wil ik iets doen voor onze lokale gemeenschap en me inzetten voor onder meer verkeersveiligheid aan de Evergemse scholen.”

Stickers Volksunie

Carlos is een groene jongen, maar was nooit lid van Groen. “Van kindsbeen af ben ik zeer Vlaamsgezind. Mijn grootvader was een oud-strijder van WO I. Hij wist niet veel goeds van zijn Waalse chef. In de middelbare school Sint-Amandus zat ik tussen veel Franstalige leerlingen. Toen studiemeester en Evergems gewezen schepen Paul Van Kerckhove op school stickers van de Volksunie uitdeelde, was ik in 1968 als plattelandsjongen vlug gewonnen voor de ontvoogding van Vlaanderen.”

“Het boek Wij Vlamingen van Manu Ruys versterkte nog mijn ideeën. Ik ben bestuurslid van N-VA. Onverwacht werd ik niet gevraagd om op de lijst van die partij te staan. Toch ben ik niet in mijn gat gebeten. Om kruisbestuiving te vermijden, woon ik tijdelijk de bestuursvergaderingen niet bij. Ik ben met Carine gehuwd, maar ze is niet mijn bezit. We doen beiden min of meer wat we willen en kunnen dus nog door dezelfde deur. We slapen zelfs nog samen”, grapt Carlos.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.