Nood aan een woning: de Woonclub helpt kwetsbare mensen zoeken

Nood aan een woning: de Woonclub helpt kwetsbare mensen zoeken

Roland Rosseel en Kwinten Van de Rostyne helpen met Woonclub Eeklo kwetsbare groepen aan een woning. Jaarlijks begeleidt de dienst zo’n vijftig mensen. Foto: mye

Eeklo –

Woonclub Eeklo helpt al vier jaar kwetsbare mensen met hun zoektocht naar een kwalitatieve en betaalbare woning. En de nood is groot, zo blijkt.

Het vinden van een kwalitatieve en betaalbare woning is voor kwetsbare groepen vaak een moeilijke en lange zoektocht en daar springt Woonclub Eeklo in de bres.

Het project van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen is gehuisvest aan de Moeie en wordt deels gesubsidieerd door het Eeklose stadsbestuur.

“Bestaande woon- en welzijnsdiensten missen veelal de tijd om uitgebreid informatie en advies op maat te geven, mensen te versterken in hun zoektocht of indien nodig mee op stap te gaan”, legt Kwinten Van de Rostyne van Woonclub Eeklo uit.

Ondersteuning

“Naast informatie en advies, heeft een belangrijke groep mensen nood aan ondersteuning op het terrein. Zo leveren wij hulp bij het zoeken op het internet, we ondersteunen bij het bellen naar immokantoren en eigenaars en we helpen bij het invullen van papieren. Het gaat daarbij om de meest kwetsbare groepen in onze maatschappij, mensen die leven van een leefloon of een werkloosheidsuitkering, invaliden, allochtonen en alleenstaanden met x-aantal kinderen. Zij ondervinden de meeste discriminatie in hun zoektocht naar een woonst en dit terwijl wonen voor hen net het probleem met de hoogste prioriteit is.”

Hoe vinden zij Woonclub Eeklo? “Het merendeel van hen wordt naar hier doorverwezen door het OCMW of Woonwijzer. De problematiek blijft hoog, enerzijds door de schaarste op de woonmarkt en anderzijds doordat er zeer weinig sociale woningen zijn, met grote wachtlijsten als gevolg”, klinkt het.

Woonclub Eeklo bestaat intussen vier jaar en jaarlijks begeleidt de dienst een vijftigtal mensen.

“En daarvan geraakt zeker negentig procent aan een woonst”, schat Kwinten Van de Rostyne.

Wat zou er moeten gebeuren om Woonclub Eeklo overbodig te maken? “Dan zou het aanbod aan sociale woningen verdrievoudigd of zelfs verviervoudigd moeten worden, maar daar is gewoon geen budget voor”, zegt beleidsmedewerker Roland Rosseel.

www.iederestemtelt.be

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.