Vereniging Gentse Oud-Weesjongens viert 125-jarig bestaan: “‘Kulders’ voelden elkaar aan als broers maar we misten thuisgevoel.”

Ertvelde / Evergem / Kluizen / Sleidinge –

Sleidingenaar Jan Willaert (68) geeft naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Vereniging voor Gentse Oud-Weesjongens een 192 pagina’s tellend kijkboek met ruim tweehonderd foto’s uit. Hij verbleef ruim twintig jaar als kulder in het weeshuis aan de Martelaarslaan in Gent.

“In Gent was er een apart weeshuis voor jongens en meisjes. Dat eerste bevond zich aan Martelaarslaan. Het werd in 1947 grotendeels vernield door een brand en in 1973 gesloten”, zegt Willaert. Hij was amper vijf maanden oud toen zijn moeder overleed en hij in het weeshuis terechtkwam.

“Mijn vader heb ik niet gekend en ik was twaalf jaar toen ik in Sleidinge mijn pleegouders ontmoette. Het weeshuis was geen verzamelplek voor thuislozen, maar voor de aan de toenmalige Commissie …

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.