Lokale partijen hebben het moeilijk bij verkiezingen: “Het zal erop of eronder zijn voor ons op 14 oktober”

Waarschoot / Lovendegem / Zomergem / Eeklo / Maldegem –

In Nederland haalden de lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen samen ongeveer dertig procent van de stemmen. Zo lieten ze de traditionele nationale partijen ver achter zich. In onze regio lijkt het zo een vaart niet te zullen lopen.

Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Nederland dienden meer dan duizend lokale partijen een lijst in. In 164 van de 335 Nederlandse gemeenten werd een lokale partij de grootste. Zo ook in centrumsteden als Rotterdam, Den Haag en Tilburg. Het verschil met de situatie in België kan nauwelijks groter zijn. Nu de Waarschootse Gemeentebelangen (WGB) en Nieuw Nevele besloten hebben om niet meer op te komen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, telt onze regio nog slechts negen lokale partijen.

Niet de makkelijkste weg

Toch gaat deze vergelijking niet zomaar op. “Lokale partijen doen het in Nederland traditioneel beter dan hier”, legt lijsttrekker Geert Neirynck van Project uit, een lijst die opkomt in Lievegem.

“Vooral op het vlak van de partijfinanciering zijn er fundamentele verschillen. In België is het als lokale partij bijzonder moeilijk om te concurreren met de nationale partijen op het vlak van bijvoorbeeld campagne voeren. De financiële verschillen zijn te groot. Wij krijgen ook veel minder media-aandacht, waardoor we op andere manieren moeten proberen op te vallen in het straatbeeld. We kiezen niet voor de gemakkelijkste weg, maar we doen het omdat we geloven dat ons verhaal relevant is. Dat merk ik ook tijdens gesprekken met inwoners.”

Spreekwoordelijke uitzondering

Voor de meeste lokale partijen zou het al een succes zijn als zij een verkozene in de gemeenteraad kunnen krijgen. “Dat is essentieel om politiek relevant te blijven”, zegt Neirynck. “Wij zijn dus volledig afhankelijk van de kiezer. Het zal erop of eronder zijn voor ons op 14 oktober.”

De Merlaan in Maldegem en Sterk Voor Mensen (SMS) in Eeklo zijn twee lokale partijen die misschien wel de spreekwoordelijke uitzondering kunnen zijn die de regel bevestigen. De Merlaan is de nieuwe partij van burgemeester Marleen Van den Bussche. SMS bestaat sinds 2012 en haalde bij haar eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen meer dan vijftien procent van de stemmen. “We werden meteen de derde grootste partij van Eeklo”, zegt lijsttrekker Luc Vandevelde. “Bij de komende verkiezingen zouden we graag nog tien procent groter worden.”

Vertrouwen

Om het succes van de Nederlandse lokale partijen te verklaren, wordt vaak verwezen naar de teleurstelling in de nationale politiek bij de burgers. Vandevelde: “Ik hoor toch ook dikwijls dat veel burgers de nationale politiek niet meer geloofwaardig vinden. Ze zijn het ruziemaken beu, maar of dat nu de reden is voor het succes van SMS? Feit is wel dat de mensen onze partij vertrouwen.”

Het grote voordeel, zowel volgens Neirynck als Vandevelde, is dat ze niet afhankelijk zijn van nationale partijstandpunten en grote theorieën. “Wij zijn flexibel en vormen onze ideeën zelf”, legt Neirynck uit.

“Wij bekijken de problemen geval per geval en hoeven daarbij geen rekening te houden met ideologie”, zegt Vandevelde. “Wij kunnen, in tegenstelling tot de nationale partijen, altijd resoluut voor onze gemeente kiezen.”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.