Zelzate – Te veel gaten om nog van een werkende geluidsmuur te kunnen spreken

De nooddeuren in de geluidsmuur langs de E34 vallen door slijtage gewoon uit hun opening. En dat zorgt voor nog meer geluidsoverlast in de Heidelaan.

Als je in de tuinen van de huizen in de Heidelaan een babbeltje wil slaan, moet je tegen mekaar roepen want het geraas op de steeds drukkere E34 overheerst alles.

“De geluidsmuur die er ooit kwam, voldoet niet meer. De muur is te laag want je ziet nu de vrachtwagens gewoon boven de muur passeren”, klagen de bewoners van deze buurt. Daarbij komt nog dat de verkeersdrukte langs deze weg ten tijde van de bouw van de muur stukken lager was.

Toen was de E34 nog gewoon de N49, een rustige weg naar de kust. Ondertussen is dit een autoweg geworden met sterk toegenomen verkeer dat ook veel sneller mag. “Dat zal in de toekomst nog een stuk erger worden als de Traktaatweg uit Nederland in 2019 opgesplitst is. We gaan dit probleem aankaarten op de gemeenteraad en ijveren voor een betere muur of een overkapping”, zegt Dirk Goemaere van de PVDA, die de kat de bel aanbond.

Maar als er bovendien een of meer nooddeuren door slijtage gewoon uit de geluidsmuur zijn gevallen, gaat nog eens geluidswering verloren. “Al maanden ligt die afgeroeste deur in de gracht. Door dit gat is de geluidsoverlast nog een stuk erger geworden”, zegt Labib Hafsa die net achter deze ‘nooddeur’ woont.

Geen plannen voor vervanging

“Maar we voelen ons met dit gat in de muur ook gewoon een stuk onveiliger. Mensen kunnen nu ongehinderd in onze tuinen komen. Laatst stond plots een buitenlandse trucker aan onze achterdeur om de weg te vragen. Zijn vrachtwagen stond langs de E34 geparkeerd en hij was gewoon door dit gat in de geluidsmuur naar hier gekomen. We hebben dit al maanden geleden gesignaleerd, maar zonder resultaat”, vult buurman Reggie Blommaert aan.

“We hebben na de klacht van een buurtbewoner dit probleem gemeld aan de Administratie Wegen en Verkeer (AWV)”, reageert burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD), die aanvult dat AWV nog zeker geen plannen heeft om deze geluidsmuur te vervangen.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts