Eeklo – Deze oude cinema staat te koop voor 565.000 euro, en dan moet de renovatie nog beginnen

De voormalige en al jaren leegstaande Cinema Astrid staat te koop voor 565.000 euro. Maar veel hoop is er niet dat het gebouw in zijn oude glorie zal hersteld worden.

Ooit telde Eeklo in de vorige eeuw maar liefst drie cinema’s: de Luxor en de Gouden Leeuw die op de Markt zaten en Cinema Astrid aan de spoorwegovergang. De bioscoop werd gebouwd in 1912 en was in handen van de liberalen, maar in 1984 sloot de cinema de deuren waarna jeugdhuis N9 er nog jaren concerten organiseerde.

De laatste activiteit die er plaatsvond waren dansnamiddagen. Het pand staat nu al enkele jaren te verloederen. Het volledige gebouw staat nu te koop en omvat naast de cinemazaal een café en vier nog bewoonde appartementen. De vraagprijs bedraagt 565.000 euro.

Dure renovatie

“Om het gebouw weer in zijn volle glorie te renoveren mag je daar minstens 600.000 euro bijtellen”, schat makelaar Jan Pluvier van Vastgoed Dewaele. “Het gebouw heeft zijn tijd gehad, zeker nadat het zo lang heeft leeg gestaan. Alles moet vernieuwd worden. Het heeft ook geen unieke elementen meer. Deze week is nog een fotograaf gepasseerd op zoek naar zaken als filmprojectoren, maar hij vond niks meer terug. Ik vrees dat niemand in een renovatie zal geïnteresseerd zijn of het moet een kapitaalkrachtig iemand zijn die een binding heeft met de cinema. In Gent zou zoiets misschien lukken, maar Eeklo is Gent niet.”

Rest dan nog een promotor die er een appartementencomplex kan neerpoten.

“Er is ruimte voor 20 flats, aan de Stationsstraat en achteraan aan de spoorweg. In het midden kan een binnentuin komen en op het gelijkvloers winkelpanden. Interessant is dat de eigenaar van het aanpalende huis bereid is om dit te verkopen zodat je een mooie gevelbreedte krijgt. Ook de ligging rechtover het Krügercentrum is goed, zeker als de doortocht heraangelegd wordt. De sloopwerken worden niet gemakkelijk, want het is een kloek gebouw”, besluit Pluvier.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts