Waarschoot – Fietspad naar Sleidinge op lange baan, deel naar Eeklo komt er wel

Halverwege volgend jaar wordt gestart met de verdere aanleg van het fietspad langs de spoorlijn. Het gaat om het deel tussen de Kapellestraat en het station van Waarschoot. Het deel richting Sleidinge wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het idee van het fietspad langs de spoorlijn dateert al van voor 1988, toen Arsène De Prest nog de Waarschootse burgemeesterssjerp droeg. De eerste concrete plannen dateren van 1993, maar dan nog zou het meer dan tien jaar duren voor de werken aan het fietspad konden beginnen.

In september 2006 werd het fietspad vanaf de Kapellestraat, vlakbij de priorij, richting het station van Eeklo feestelijk ingereden. Het is hét alternatief voor de fietser om de drukke N9 te vermijden. Maar daarvoor moeten heel wat fietsers eerst een ommetje maken om op het fietspad te geraken.

Meteen na de opening ontstonden plannen om het fietspad door te trekken tot aan het station van Sleidinge. Maar het zou nog meer dan tien jaar duren voor dat project vaste vorm kreeg. Volgend jaar is het zover. “In mei of juni starten de werken voor het deel tussen de Kapellestraat en het station van Waarschoot”, vertelt schepen van Mobiliteit Kim Martens (CD&V) trots.

Maar het deel tussen het station van Waarschoot en het station van Sleidinge wordt voorlopig geschrapt. Daardoor verdwijnt er 105.000 euro uit de begroting die bestemd was voor de aankoop van de gronden. “De gemeente staat in voor de verwerving van de gronden, de provincie legt het fietspad aan”, legt Martens uit.

Fietsstraat

Blijkbaar beweegt er te weinig vanuit de hoek van Evergem en Lovendegem, waardoor Waarschoot niet langer wil wachten en volgend jaar al het deel richting het station Waarschoot zal aanleggen. “Voor ons is dat ook het belangrijkste deel”, zegt Martens. “Scholieren en andere gebruikers moeten dan niet meer zo ver omrijden. Het Stationsplein zal ingericht worden als fietsstraat en fietsers kunnen dan langs het milieupark op het fietspad komen.”

Voor het aansluitend deel richting Sleidinge opteert het gemeentebestuur om het fietspad naast de spoorlijn te verlengen langs de kant van de Molenstraat. Maar dat deel wordt dus voorlopig op de lange baan geschoven.

Gemeenteraadslid Walter De Muynck (N-VA) stelt voor om alvast daarvoor de gronden te verwerven zodat in de toekomst snel werk kan gemaakt worden van het laatste deel. Iets waar de meerderheid voorlopig niet op ingaat. “Onze prioriteit is verlegd naar het deel tot het Stationsplein, voor ons het belangrijkste deel”, zegt schepen Martens.

“Op deze manier wordt het geen langeafstandsfietspad, maar een langetermijnfietspad”, schertst De Muynck nog.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts