Eeklo – Even een boodschap doen? Dan kan je voortaan gratis een halfuur parkeren voor de deur van de winkel

Net voorbij de zone betalend parkeren in het centrum komen er in Eeklo enkele speciale parkeerplaatsen aan winkels waar je maximaal dertig minuten je auto kwijt kan. De stad wil hiermee de kleinhandel steunen.

De zogenaamde Shop&Go-parkeerplaatsen worden deze week aangelegd aan winkels in de Molenstraat, Blommekens, Boelare en Eueraardstraat. Telkens gaat het om stukken waar het betalend parkeren net eindigt. “Sta je op een Shop&Go-plaats, dan moet je gebruikmaken van de blauwe parkeerschijf en kan je maximaal dertig minuten parkeren”, legt schepen van Lokale Economie Christophe De Waele (Open VLD) uit. “Wie langer dan een halfuur op deze parkeerplaats staat, is in overtreding en riskeert een retributie van 25 euro. Op deze manier ontstaat een rotatiesysteem dicht bij de kleinhandelaars en beschikken ze in de onmiddellijke omgeving over vrije parkeerplaatsen.”

Deze week worden de borden geplaatst en de belijning aangebracht. “Als de maatregel een positieve evaluatie krijgt, dan kan het aantal Shop&Go-plaatsen worden uitgebreid naar andere straten. Om het parkeercomfort te verhogen, wordt nog bekeken om, net als in Kortrijk, Oostende en Koksijde, de controle met de parkeerschijf te vervangen door de controle met een grondsensor. Die meet automatisch de parkeerduur van de auto en verwittigt bij té lange wachttijden de parkeerwachter op zijn handterminal”, aldus de schepen.

De maatregel wordt bij de handelaars alvast op gejuich onthaald. “Wij hebben het al eens uitgetest op Moederdag en de verkoop was die dag een pak beter”, klinkt het bij Florist Jan uit de Molenstraat.

WIEKIE-Bon

Ook een ander nieuw initiatief van de stad moet de Eeklose kleinhandel ondersteunen. Vanaf maandag 6 november ziet namelijk de WIEKIE-Bon het licht. Deze ‘Winkel In Eeklo Koop In Eeklo’-bon is een cadeaubon ter waarde van 10 en 25 euro. “Omliggende steden en gemeenten erkennen het succesverhaal van een cadeaucheque”, zegt De Waele. “Ook burgers stelden geregeld de vraag. Ze kunnen gekocht worden aan de onthaalbalies van het stadhuis, het stadskantoor en het stedelijk informatiepunt. Ze blijven één jaar geldig en alle handelaars met een vestiging in Eeklo en alle marktkramers op de donderdagmarkt kunnen zich hierop gratis inschrijven. De deelnemende handelaars zullen te herkennen zijn aan een sticker op de deur.”

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts