Assenede – Student opent eigen koffiehuis in…beddenwinkel

Hij moet nog een jaar studeren, maar bakker in spe Sander Wieland (18) opent nu zaterdag 14 oktober wel al zijn eigen zaak: het wordt een koffiehuisje in de winkel van zijn moeder. “Ik wil Assenede nu al laten meegenieten van mijn creaties en patisserie.”

Bakker worden: veel jonge mensen zouden alleen al hun neus ophalen voor de ontiegelijk vroege uren, maar voor Sander Wieland is het een jongensdroom. “Ik droom al van mijn zevende om met een bakkerij en patisserie te beginnen. Dat proces van water en bloem dat brood wordt, fascineert mij enorm. Maar mijn hart ligt bij patisserie. In patisserie kun je al je creativiteit kwijt én verfijnd werken. Vorig jaar ben ik afgestudeerd als bakker in Ter Groene Poorte in Brugge.”

“Nu ben ik aan mijn specialisatiejaar meester-patissier begonnen. Vroege uren? Daar heb ik geen probleem mee. Midden in de nacht opstaan is moeilijk. Maar met ‘s avonds beginnen en de nacht doorwerken heb ik geen enkel probleem. ‘s Nachts werk je op je gemak, en heb je van niemand gezaag.”

De voorbije twee jaar liet Sander in twee pop-ups Assenede al proeven van zijn bakkerskunsten: de reacties om te blijven bakken waren zo overweldigend, dat hij voortaan elke zaterdag als zelfstandig student zijn eigen koffiehuis ‘Sweet Kaffee’ opent.

Mascarponemousse met limoen

“Ik wil Assenede en omstreken nu al laten meegenieten van mijn huisgemaakte creaties, en stilaan overschakelen naar een bakkerij. In Sweet Kaffee maak ik klassiek gebak op een moderne manier. Mijn tiramisu ligt heel strak op het bord: je herkent de tiramisu bijna niet meer. Ik wil mensen ook nieuwe dingen leren ontdekken. Mascarponemousse met limoen en basilicum is zo’n voorbeeld: in het begin smaak je de limoen, daarna de basilicum.”

Sweet Kaffee heeft een kleine kaart. “Er zal zaterdag zeker iets klassiek opstaan, een fijn dessertbordje en omdat ze een mooie nazomer verwachten mag zeker geen zelfgemaakt ijs ontbreken.”

Sander krijgt de volle steun van zijn moeder Anja De Scheemaeker, die centraal in haar beddenzaak in de Hoogstraat een plekje reserveert voor een handvol tafels en een gezellig salonnetje én ook nog eens zelf de handen uit de mouwen steekt in het koffiehuis van haar zoon.

Als Anja geen klanten heeft voor slaapcomfort, dient ze op voor Sander die elke steun goed kan gebruiken. “Ik werk zaterdagvoormiddag ook nog in een bakkerij in Ertvelde, zaterdagmiddag doe ik hier dan open. Dat zal veel avond- en nachtwerk worden. Maar kom: ik was als kind al graag bezig met van alles en nog wat. Het ondernemen zit in mij. Een nachtje doorsteken, daar hou ik ook wel van.”

Sweet Kaffee, elke zaterdag van 14 tot 17 uur in Slaapcomfort De Nachtrust, Hoogstraat 65 in Assenede.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts