Boekhoute – Scouts hadden nog nooit gemetst en dan klaren ze deze klus

Wat een enthousiasme en wat een energie, die Scouts van Boekhoute. Ze bouwen hun nieuwe lokalen volledig zélf, en het gaat vooruit. Met meer dan 20 waren ze het voorbije weekend we om mortel te draaien, stenen te slijpen en te metsen.

De Chiro en KLJ van Assenede namen zaterdag hun nieuwe lokalen in gebruik: ook zij namen hun deel van de bouw op zich door elektriciteit, sanitair en de afwerking voor hun rekening te nemen.

Maar wat de scouts van Boekhoute, hun ouders en de oud-leiding doen op de Vliet is nog een ander verhaal: die doen écht alles zelf. Ze groeven de gigantisch bouwput met de schop uit, legden de betonnetten en zijn nu begonnen met het metselwerk.

Stipt stoppen

“Niemand van ons had daarvoor ooit gemetst”, zegt Peter Vande Moortele van het bouwteam. “We werken samen met een aannemer die technisch onderlegd is en ook meewerkt als vrijwilliger. Hij leert mij metsen, ik leer het aan iemand anders, en zo krijgt iedereen een opleiding. We hebben afgesproken dat we elke zaterdag en zondag werken van 8 tot 16 uur. Iedereen weet dat, iedereen kan helpen wanneer hij of zij wil. We stoppen ook altijd stipt om 16 uur. Het moet haalbaar blijven. Je moet het allemaal nog thuis verkocht krijgen ook.”

Met meer dan 20 waren ze het voorbije weekend om te metsen, mortel te draaien, stenen te slijpen en op te kuisen. Met resultaat: het vliegt vooruit en de vriendschapsbanden worden nog strakker aangehaald.

Rody De Vriendt, die eerder al meehielp met het de bouwput uit te graven, is één van de vrouwelijke metsers. “Metsen een mannenjob? Helemaal niet. Ik vind dat zelfs plezant. Dit is een moment van ontspanning. Ik ben kleuterjuf. Dit is iets helemaal anders, maar dat zorgt voor afwisseling. Trouwens, liever hier metsen dan thuis de afwas moeten doen.”

Volgend jaar klaar

“Een steen die wat scheef ligt, is niet zo erg. Alles wordt toch nog geplakt”, zegt Vande Moortele. “Na het metsen gaan we ook de rest nog zelf doen. Op die manier besparen we één derde tot de helft op de bouwkost.” Tegen de mosselsouper van november volgend jaar zou het nieuwe jeugdlokaal klaar moeten zijn.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts