Eeklo – zo wil deze Vlaamse stad vuile, lege winkelvitrines helpen opfleuren

Om het niet zo fraaie beeld van leegstaande handelspanden te maskeren, kunnen eigenaars in Eeklo voortaan een beroep doen op een subsidie om de gevel of de vitrine met een mooi of opvallend beeld te sieren.

Leegstaande handelspanden, ze zijn een doorn in het oog van de meeste besturen en dat is in Eeklo niet anders. Daarom komt het stadsbestuur nu met een nieuw subsidiereglement op de proppen. Eigenaars die hun leegstaande zaak opnieuw willen verhuren of verkopen, kunnen rekenen op een tegemoetkoming van maximum 200 euro als ze de vitrines bekleden met een mooi beeld.

“Leegstaande handelspanden geven geen fraai uitzicht en wie er door de vitrine kijkt, ziet vaak een hoop vuil liggen”, zegt schepen van Lokale Economie Christophe De Waele (Open VLD). “Met de subsidie willen we een aanzet geven om de beeldkwaliteit in het handelscentrum te verbeteren.”

Oude stadsfoto’s

Wat kunnen zulke beelden zijn? “Dat kan gaan van oude stadsfoto’s tot ludieke beelden, het mag ook zeker opvallen. Het moet wel iets positiefs uitstralen. We willen hiermee ook de vele formaten van ‘Te koop’- of ‘Te huur’-bordjes wat binnen de perken houden. We hebben daarvoor al de immokantoren aangeschreven en die reageren alvast positief, sommige proberen dat zelf al te doen”, zegt de schepen.

Wie in aanmerking wil komen voor de subsidie, moet een aanvraag met het ontwerp van het beeld insturen bij de dienst economie van de stad Eeklo. “Binnen de vier dagen krijg je een antwoord”, belooft De Waele.

Toename leegstand

En hoe staat het met de leegstand in de Herbakkerstad? “We zien een lichte toename, maar dat is niet eigen aan Eeklo, je ziet dat ook in andere steden en gemeenten. Het economische potentieel is er nochtans in Eeklo, met veel mensen uit de buurgemeenten die hier hun inkopen komen doen. Daarnaast is het toch wel de bedoeling om het handelscentrum in Eeklo meer en meer te concentreren rond de Markt en bijvoorbeeld minder diep te gaan in de Boelare of de Koning Albertlaan”, klinkt het.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts