Zelzate – Park wordt gekapt en daar is buurt blij om

ZELZATE – De gemeente laat in het park van Zelzate vele honderden bomen kappen. Dit moet deze groenzone aantrekkelijker, onderhoudsvriendelijk en veiliger maken.

Aan de buitenrand van het grote park, ‘gevulde oude kanaalbedding’, worden vele honderden bomen en struiken gekapt. Daardoor zal dit park dat als een groen lint van anderhalve kilometer lang en van zuid naar noord door de gemeente slingert een veel ruimere en opener uitstraling krijgen.

“En er zullen nu minder dingen gebeuren die het daglicht niet mogen zien, zoals drugshandel en vandalisme”, klinkt opgelucht in de buurt.

“Ook spelende kinderen krijgen nu meer zicht op het voorbijgaand verkeer. Er is hier ooit een kindje dat uit het park de straat opliep, verongelukt. Wij, bewoners langs de West- en Oostkade maar ook de mensen uit de Havenlaan, krijgen nu ook veel meer licht in huis. Veel buren keken op een hoge muur van hoge bomen. Nu kan je hier en daar zelfs door het park naar de andere kant kijken”, zegt Leon Van Achte die langs de Westkade woont.

Op zaterdag 9 september heeft de gemeente een programma uitgewerkt om dit vernieuwde park samen met de bevolking te openen. Men start om 12 uur met een picknick, en om 13.30 uur komt minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) het lintje doorknippen. Vlaanderen, dat eigenaar is van dit park, draagt de uitbating en onderhoud over aan de gemeente maar liet eerst enkele grondige aanpassingen doen. Het felomstreden knippen van een doorsteek aan Gamma was er daar een van.

Maar de gemeente investeert nu zelf 50.000 euro in het kappen van de groene randen van dit park. Vele honderden bomen en struiken worden er nu weggehaald. Maar het gaat over ‘houthakbeheer’. Dat betekent dat de bomen op tien tot twintig centimeter boven de grond worden afgezaagd om ze nadien weer te laten uitgroeien tot een jong, dicht en vitaal groenscherm. Het lijkt op het eerste gezicht drastisch, maar dat is maar tijdelijk. In het voorjaar komen nieuwe scheuten tevoorschijn uit de stompen.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts