Eeklo – Horeca protesteerde laatste keer voor invoering autovrije Markt”

De Markt van Eeklo is sinds vrijdag autovrij. Ook een allerlaatste protestactie voor de invoering veranderde daar niets aan. “Maar toch blijven we hopen op overleg”, zegt Eddy Deketelaere, voorzitter van Horeca Meetjesland.

Een twintigtal Eekloose horecazaken sloten donderdagochtend de deuren tijdens de wekelijkse markt. Het was een allerlaatste roep om het stadsbestuur rond de tafel te krijgen voor overleg over de autovrije Markt. Sluiten op zo’n topdag betekent een ferme knip in de omzet. Dat was dan ook de reden waarom enkele zaken het protest niet volgden.

“Maar voor diegenen die wel meedoen is dit omzetverlies niets in vergelijking met wat ze zullen mislopen met een autovrije Markt”, zegt Eddy Deketelaere, voorzitter van Horeca Meetjesland.

Tweestrijd

“Na de posteractie en de zwarte vlaggen was dit onze volgende stap om ons ongenoegen te uiten. We willen nog altijd heel graag een overleg met het stadsbestuur.”

Wat de horeca-uitbaters vooral dwars zit is de snelheid waarmee alles werd doorgevoerd en het volgens hen geringe overleg. “En het stadsbestuur veroorzaakt ook nog eens een tweestrijd op de Markt. De ene kant van het plein mag meer terrassen plaatsen, terwijl de andere kant het moet doen met een fietsparking voor de deur. Maar ook een groter terras is geen goudmijn. De mensen moeten dan ook investeren in meer personeel”, zegt Deketelaere die ook verbaasd is over de nieuwe spoedprocedure voor evenementen op de Markt.

Verteren

“Het is een kaakslag voor alle mensen die de afgelopen jaren evenementen organiseerden in Eeklo en daar weken tijd in staken. Plots kan het in vier dagen, terwijl er vroeger minstens zestig dagen nodig waren.”

Protest of niet, gisteren was het dan toch zover: op de nationale feestdag was de Markt voor de eerste dag autovrij. De terrassen werden uitgebreid en het volk stroomde toe. Afwachten hoe Eeklo, haar inwoners, handelaars en horeca-uitbaters de proefperiode tot 31 augustus verteren.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts