Eeklo – Herbakkersplein in nieuw en groener kleedje

Eekloverdag, het feest van de Vlaamse Gemeenschap, kreeg zondag een primeur: het was immers de eerste activiteit die plaatsvond op een compleet heringericht Herbakkersplein, dat van een steenwoestijn in een gezellig en groen plein werd omgetoverd.

Cultuurschepen Rita De Coninck (CD&V+) was wat trots dat ze onder een gul zonnetje het heraangelegde plein mocht openen. Een dossier waar al jaren over gepraat werd en waar tal van inspraakmomenten aan vooraf gingen, werd nu grotendeels gefinaliseerd.

“Het was een moeilijke oefening, want we moesten met veel zaken rekening houden”, zegt de schepen. “Enerzijds is er het feit dat dit Herbakkersplein ook nog als locatie voor grote evenementen zoals het Herbakkersfestival moet kunnen worden gebruikt, dus permanent verankerde zaken waren uit den boze. Bovendien ligt onder de stenen oppervlakte van het plein een parkeergarage, dus dat beperkt ook erg de mogelijkheden.”

Ondanks die beperkingen zijn de uitgevoerde ingrepen best wel fraai. De kasseistroken die het plein rondom omzoomden (kant academie en seniorie) werden volledig uitgebroken en vervangen door stroken met gemalen boomschors en aanplantingen. Daar komen later zelfs grasstroken. Op het terrein zelf werden enkele picknicktafels met veel beplanting geplaatst. Leuk daarbij is dat er ook aan de rolstoelers werd gedacht, want die kunnen met hun rolwagen gewoon tot onder het houten tafelblad rijden. Er zijn ook een hermoduleerbaar podium en enkele zitconstructies, vervaardigd uit paletten.

Kleur en groen

De kleurrijke grote potten met beplanting werden verhuisd naar het nevenliggende Van Hoorebekeplein, tot grote tevredenheid van de bewoners daar.

“Nu hebben we tenminste ook wat kleur en groen”, zeggen Willy Dhont en zijn echtgenote vanop het balkon op de eerste verdieping. “Hopelijk wordt het netjes gehouden, want ze stonden hier nog geen dag of er lagen al lege blikjes in.”

Portalen en mast

Na de zomer (en het Herbakkersfestival) komen op het Herbakkersplein nog portalen en een centrale mast waaraan vlaggetjes of lampenslierten kunnen opgehangen worden.

“We willen het plein ook uitnodigend maken door de doorgang aan het STIP in de Molenstraat permanent open te stellen, zodat men langs daar ook naar het Herbakkersplein kan. En op termijn is het ook de bedoeling om meer interactie vanuit de academie te creëren, bijvoorbeeld door er de hoofdingang van de school te maken of door vensters aan de beeldhouwateliers te steken, in plaats van een muur zoals nu”, besluit schepen De Coninck.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts

Commentaar