Assenede – Geliefde ambulancier komt om bij motorongeval in Duitsland: “Als papa mensen kon helpen, fleurde hij op”

Assenede is in rouw, nadat ambulancier en slotenmaker Peter Mechelinck (53) om het leven kwam bij een tragisch motorongeval in Duitsland. “Dit is een héél groot verlies voor onze gemeenschap”, reageert burgemeester Philippe De Coninck (SamenPlus).

Als ambulancier was Peter Mechelinck er altijd als eerste bij om (verkeers)slachtoffers te helpen. Vrijdag kon er in het Duitse Monschau voor Peter geen hulp baten: tijdens de 5de Goldwing Classic Tour, een rondrit die hij zelf organiseerde voor een groep intimi, kwam hij zwaar ten val toen hij moest uitwijken voor een mobilhome. De slotenmaker uit de Schoolstraat in Assenede overleed ter plaatse. Hij laat een vrouw, Fabienne, en een dochter, Aaike, na.

Ruwe bolster

“We waren een heel hecht gezinnetje. Het is onwezenlijk dat dat nu voorbij is”, zegt Aaike. “Ik herinner me dat we in 2010 nog samen hadden zitten blokken: ik om mijn bachelor te halen, hij voor zijn diploma ambulancier. Hij wou ambulancier worden, want hij wou mensen helpen. Dat zat in zijn genen. Als papa mensen kon helpen, dan zag je hem zo opvrolijken. Hij was een ruwe bolster, maar als je door dat pantser heen was, kon je altijd op hem rekenen. Donderdag hadden zijn brandweercollega’s nog gebeld omdat er iets was met de motor van één van hun wagens: was hij niet op rondrit geweest, dan zou hij daar meteen gestaan hebben. Mama zei soms lachend: je gaat nooit rijk worden. Maar dat was papa: belangeloos klaar staan voor anderen.”

Verslagenheid bij ambulanciers

Kurt De Kock, postoverste bij brandweer Assenede, riep gisteren Peters collega’s samen om hen in te lichten over het tragische ongeval. “De verslagenheid is groot. Peter was een belangrijke pion in ons ambulanceteam. Maandag was zijn vaste ambulancedienst, maar hij viel regelmatig in. Op Peter kon je altijd rekenen. Je kon hem à la minute bellen, altijd stond hij er. Ook als slotenmaker toonde hij vaak zijn hart van goud. Als we bij een interventie een deur moesten openbreken, was hij er als de kippen bij om achteraf te depanneren. Als ik dan hoorde hoeveel hij daar maar voor rekende, bij mensen die het niet breed hadden: chapeau, dat was Peter ten voeten uit. We gaan hem heel hard missen.”

Steunbetuigingen

Op Facebook regent het steunbetuigingen aan het adres van de familie en ter nagedachtenis van Peter. Van GoldWing Motor Club Belgium en andere motormakkers, van muziekliefhebbers, van dorpsgenoten. Burgemeester Philippe De Coninck (SamenPlus) herinnert zich Peter Mechelinck als een dynamisch, ondernemend en een kleurrijk figuur. “Peter zei altijd zijn gedacht, was kritisch, maar dat was altijd opbouwend bedoeld. Als Peter iets zei, gingen mensen reflecteren en nadenken, ook ikzelf. Om zijn kritische geest heb ik hem altijd bewonderd. Hij stond ook mee aan de wieg van onze ambulancedienst. Mede dankzij Peter heeft de ambulance van Assenede naam en faam gemaakt. Peters overlijden is een heel groot verlies voor onze gemeenschap.”

Morgen of overmorgen wordt Peters lichaam teruggebracht naar België. De uitvaart volgt wellicht komende zaterdag, in crematorium Westlede in Lochristi. Een uur was gisteren nog niet bekend. De collega’s-ambulanciers zullen een erehaag vormen. Ook de bevriende motards zullen zich laten zien.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts