Eeklo – Markt wordt dan toch parkeervrij (maar niet zonder ruzie in meerderheid)

De Markt van Eeklo wordt van 21 juli tot en met 31 augustus dan toch parkeervrij gemaakt. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Al verliep dat niet zonder slag of stoot. Coalitiepartner Open VLD stemde tegen het voorstel van zijn eigen meerderheid.

Het voorstel van een tijdelijk parkeervrije Markt in de zomermaanden is niet nieuw. Burgemeester Koen Loete (CD&V+) lanceerde het twee jaar geleden al, maar botste destijds op te veel weerstand. Toen raadslid Lut De Jaeger (Groen) de vraag naar een proefperiode van een autovrije Markt hernam tijdens de gemeenteraad, bleek dat de kaarten nu helemaal anders liggen. Tijdens de bespreking werd duidelijk dat niet alleen N-VA, maar ook oppositiepartij SMS en de twee onafhankelijken voor een parkeervrije Markt gewonnen waren, net als CD&V+ en SP.A, die hun groene coalitiepartner volgden. En dus wordt de Markt definitief parkeervrij van 21 juli tot 31 augustus.

Enkel de Open VLD van schepen van lokale economie Christophe De Waele en de toekomstige liberalen op zijn lijst (Ann Van Den Driessche en Janvier Buysse, nu nog CD&V+) stemden tegen het voorstel. “We willen een aangenaam centrum en hebben geen probleem met het parkeervrij maken bij festiviteiten, maar niet voor een langere periode”, zegt De Waele. “Dat gebeurt tegen de wil van de handelaars en de horeca, want uit een bevraging in juni bleek dat zij nagenoeg unaniem tegen een parkeervrije Markt zijn. We zouden dit experiment niet uitvoeren, maar CD&V en SP.A zijn door de knieën gegaan voor Groen.”

Koude zomermaanden

Volgens De Waele ondermijnt de proefperiode de lokale economie en zadelt het oudere en minder mobiele mensen met een probleem op. “Een leeg stenen plein is geen goede zaak, ik voorspel dan ook koude zomermaanden voor de handelaars op de Markt”, zegt De Waele, die vreest dat dit besluit de koopvlucht uit Eeklo nog zal aanwakkeren en tot meer leegstand zal leiden.

Eerder in de gemeenteraad had Marc Windey (SMS) er al op gewezen dat in het stadscentrum tussen station en Boelare 28 panden leeg of te huur staan. De Waele vindt het onbegrijpelijk dat een ondernemer bij N-VA (Peter De Graeve) dit voorstel heeft ingediend en verwijt Groen dat ze het ondernemen “veelal moeilijk maken.”

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts