Assenede – Na talloze sluitingen: eindelijk nog eens een nieuw café in Assenede

De cafés sloten er met bosjes, nu wil koppel weer “leven brengen in dorp”

Al jaren verdwijnen er cafés in Assenede. Andy Acke en Tineke Dhooge buigen de neerwaartse spiraal nu om met De Phonograaf, die vandaag opent. “We willen weer leven in het dorp brengen.”

Voorlopig is het nog alle hens aan dek, overuren kloppen en alles geven op Markt 6. Vanavond openen Andy Acke (35) en Tineke Dhooge (27) immers in het oude Landbouwershuis hun nieuw café De Phonograaf. Het Landbouwershuis stond zes jaar leeg en te verloederen. Andy en Tineke laten het classicistische burgerhuis uit 1778, een van de laatst overgebleven pareltjes op de Markt van Assenede, nu opnieuw stralen.

“Alles zelf gedaan”

“We hebben, met wat raad en daad hier en daar, alles zelf gedaan”, klinkt het. “De toiletten en het zaaltje achteraan zijn volledig vernieuwd. Verwarming, waterleiding, elektriciteit, afvoer: alles hebben we aangepast. Er kwam ook een nieuwe toog. In het café zelf hebben we oude elementen die verborgen waren, zoals deuren en plafondlijsten, terug zichtbaar gemaakt.”

Het Landbouwershuis heeft, na een jarenlang aftakelingsproces, zijn grandeur terug. De Phonograaf pompt er, zoals de naam doet vermoeden, nog een extra portie muziek en nostalgie in. Aan de muren hangen toffe platenhoezen en kadertjes met spreuken en levenswijsheden. Boven de toog geven grammofoonhoorns licht. Wie naar het toilet gaat, kan kranten uit oorlogsjaren lezen.

“Op rustige momenten gaan we plaatjes opleggen op de platendraaier”, vertellen Andy en Tineke. “Er komt een spaarkas in een moderne versie, waarbij je wordt uitgekeerd in drankbonnetjes. We hebben een kast met gezelschapsspelletjes, een kaarttafel en tapbiljart. We gaan voor gezellig en volks, met nét dat tikkeltje meer.”

In de beginfase wordt De Phonograaf een bruin cafeetje waar mensen terecht kunnen voor een frisse pint, lekker biertje, gin-tonic of een plankje met streektapas. Elk weekend bakt Tineke taart. Het zaaltje achteraan, goed voor veertig zittende gasten, kan afgehuurd worden.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts