Assenede – Kerken tonen hun restauraties

De kerk van Bassevelde staat bijna een jaar in de steigers. Nu zondag kunt u tijdens het Open Kerkenweekend ontdekken waarom. Ook in Assenede staat de restauratie centraal.

In Groot-Assenede zijn momenteel restauratiewerken bezig aan twee kerken: de Sint-Petrus en Sint-Martinuskerk van Assenede ging intussen opnieuw in het vroegere wit en nadert haar voltooiing. Aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Bassevelde zijn ze nog volop bezig.

“Dit is inmiddels de derde fase van de restauratie, die in 1996, na 23 jaar voorbereiding, van start ging”, zeggen Firmin De Vliegher en Rita Archie, schatbewaarder en voorzitter van de kerkraad. “Tijdens de eerste fase, van ‘96 tot ‘99, werd de toren gerestaureerd. In 2002 kwam het dak aan bod. Nu pakken we het kerkschip met zijbeuken en glasramen aan. De muren worden opnieuw geschilderd, net als de toren, want dat is intussen al 18 jaar geleden. De kerk gaat er aan de buitenkant weer als nieuw uitzien.” De derde fase kost 750.000 euro. Vlaanderen betaalt 80 percent.

‘Zet stenen in beweging’, het thema van Open Kerken, lijkt op maat gemaakt van Assenede en Bassevelde. “Het kwam inderdaad goed uit. We zijn bezig met stenen”, lacht De Vliegher.

Aan de hand van video’s en foto’s komen de drie restauraties in beeld. Kinderen kunnen met miniatuurstenen hun eigen kerk maken. “Rond de mensen die stenen in beweging hebben gezet, de priesters uit de vijf parochies van groot-Assenede en zij die er werkzaam zijn geweest, bouwen we een tentoonstelling”, zegt De Vliegher, die samen met Archie hoopt dat de kerk van Bassevelde ook in de toekomst haar rol kan blijven spelen.

“Het aantal misgangers op zaterdagmiddag blijft gelijk. We stellen vast dat veel mensen zich ook beginnen te verplaatsen. Vanuit Kaprijke en Sint-Laureins bezoeken ze nu onze mis.”

Waterbron

Ook in Assenede staat zondag de restauratie centraal met plannen, foto’s, interessante details en rondleidingen. In de Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouwkerk in Oosteeklo wordt de ontdekking van een waterbron in de kijker gezet. “De ontstane beek, Kerkbeek genaamd, is uitzonderlijk te bezichtigen”, zegt Remi Van de Veire van de kerk. “Je krijgt de kans om je eigen steen in de beek te leggen”, aldus Van de Veire.

De Heilig Kruiskerk van Boekhoute kijkt naar de toekomst. De gemeente wil er graag een kinderopvang in onderbrengen.

Alle kerken zetten zondag 4 juni de deuren open van 10 tot 18 uur. Meer info vindt u op www.openkerken.be

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts