de Meetjeslandse Gordel 11/06

Ontdek de mooiste plekjes van het Meetjesland tijdens de Meetjeslandse Gordel van zondag 11 juni.
Je kan kiezen uit 5 fietsroutes en 2 wandellussen met onderweg unieke stops.

Fiets je middagmaal bij elkaar

Proef van Meetjeslandse producten op de ‘Sneukel 3 gangen’ route. Op deze route van 35 km krijg je onderweg op drie stopplaatsen een lokaal aperitief, picknick en dessert aangeboden. Opgelet: inschrijven en betalen voor deze sneukelroute is noodzakelijk vóór 7 juni via www.meetjeslandsegordel.be of 09 377 93 00.

Te voet of met de fiets

Je kan ook de Erfgoedzoekroute fietsen. Zoek onderweg naar de antwoorden op enkele vragen en win een leuke prijs. De Zuidroute brengt je naar de open velden in de buurt van Aalter en de Kanaal-bossenroute leidt je richting Nevele. Op de route ‘Maldegem omsingeld’ verken je de streek rond Maldegem: het Schipdonkkanaal, flirten met de grens van West-Vlaanderen en het verrassende landschap in de buurt van het Burkelbos. De routes zijn tussen 31 en 52 kilometer lang.

Voor wandelaars is er de korte wandeling ‘Op de heide’ (5 km) door het prachtige Maldegemveld. Dat natuurgebied is bij wijze van spreken de Hoge Venen van het Meetjesland. Voor geoefende stappers is er de route van 11 kilometer rond het vliegveld. Kleine stappers kunnen het permanente Kabouterpad (2 km) verkennen.

Drongengoedhoeve als uitvalsbasis

Geniet op de centrale startplaats van een drankje of kuier langs de demonstratiestanden (11-17 uur). Je ziet houtsnijders, pottenbakkers en een bezembinder aan het werk. Kinderen kunnen een natuurkunstwerkje knutselen. Bezoek de tentoonstellingen van natuur- en landschapsfoto’s, botanische illustraties, de kruidentuin en de tentoonstelling over het geheim van de cuesta.

Startplaatsen

Starten kan tussen 10 uur en 15 uur aan de Drongengoedhoeve (Ursel), in het Provinciaal domein Het Leen (Eeklo), Café De Roos (Sint-Laureins), langs het kanaal Gent-Brugge (Godelievestraat Aalter Brug) en in de Gemeentezaal (Hansbeke).

Inschrijven op voorhand is niet mogelijk (behalve voor de Sneukelfietsroute is het verplicht). Meld je op 11 juni aan op één van de startplaatsen. Daar krijg je na betaling een routefolder en een knooppuntenetiket mee.

Bezembinder aan het werk

Ooit stond de omgeving van het Maldegemveld bekend voor de bezembinders, houtzagers en klompenmakers. Met hei en andere planten uit het gebied maakten ambachtslui verschillende soorten bezems. Een ‘moderne’ bezembinder beheert samen met  Natuurpunt Maldegem-Knesselare een deel van het Maldegemveld, in functie van het bezembinden.

Tijdens de Meetjeslandse Gordel toont hij de kneepjes van het vak van dit ooit florerende ambacht aan de Drongengoedhoeve, 11-17 uur.

www.meetjeslandsegordel.be
09 377 93 00, info@meetjeslandsegordel.be

Related posts