Assenede – Oorlogsbunkers komen weer tot leven

Na ‘Den Broaven goad uit’ volgt met ‘TERECHTstellung’ opnieuw een opvallend oorlogsproject in Groot-Assenede. Eenentwintig oorlogsbunkers in Oosteeklo komen tot leven. Ook de terechtstelling van zes inwoners wordt pakkend en passend herdacht.

Na het ongeziene ‘Den Broaven goad uit’, waarbij twintig Oosteeklose oorlogscafés honderd jaar terug in de tijd doken, pakt Heemkundige Kring De Twee Ambachten nog eens zwaar uit. Samen met de creatieve geesten van de Orde van de Smoutpot en een handvol vrijwilligers gaan ze tijdens het tweede weekend van september honderd jaar Eerste Wereldoorlog herdenken. “In ‘TERECHTstellung’ zitten twee facetten die in die periode belangrijk waren voor onze gemeente: enerzijds de terechtstelling van zes inwoners”, zegt Frank Baete van De Twee Ambachten. “Anderzijds de bouw van de Holland­stellung in Oosteeklo, een Duitse bunkerlinie die loopt van Antwerpen tot aan de kust. In Oosteeklo zijn nog 21 bunkers intact.”

Weekend lang

“Nergens staan zoveel bunkers op zo korte afstand van elkaar”, weet Guido Van der Eecken. “Het is de bedoeling om de bunkerlinie een weekend lang onder de aandacht te brengen door allerlei zeer toegankelijke activiteiten in en rond de bunkers: vertellingen, re-enactment, fototentoonstellingen,.. al moeten we er wel rekening mee houden dat een bunker van buiten groot is, maar vanbinnen klein. Wat wil je ook, met muren tot 1,5 meter dik.”

Het grote bunkerweekend staat gepland op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het grootste emomoment vindt aan de vooravond van dat weekend plaats, met het voorlezen van de afscheidsbrieven van de Asseneedse gefusilleerden. Baete: “Pas na het avondeten kregen die mensen te horen dat ze de volgende dag terechtgesteld zouden worden. Dan mochten ze nog een afscheidsbrief naar hun familie schrijven. Het zijn héél emotionele brieven. Je kunt je niet voorstellen wat in die mensen moet zijn omgegaan.”

Te voet naar Gent

Om de zes van Assenede te herdenken staat op maandagnacht 12 september ook nog een nachtelijke voettocht op het programma, van Boekhoute naar het executieoord in de Gentse Offerlaan, waar Camiel Hoste, Karel Waegenaer, Jerome Dobbelaere, Leonie Rammeloo, Emilie Schatteman en Isidoor Van Vlaenderen werden doodgeschoten. “In totaal zijn 52 burgers daar terechtgesteld. Daarom willen we met minstens 52 deelnemers die tocht ondernemen”, legt Remi Van De Veire uit. “Tegen dinsdag 7 uur moeten we in de Offerlaan staan. Om 5 na 7 is het dan precies honderd jaar geleden dat vier dorpsgenoten geëxecuteerd zijn. Twee werden twee dagen daarvoor al terechtgesteld. De nachtelijke wandeling zal heel wat inspanning vragen van de (al dan niet geoefende) deelnemers, maar is op die manier een herdenking van een veel hardere lijdensweg die de doodgeschoten burgers die nacht moeten ervaren hebben.”

INFO

Inschrijven voor de wandeltocht kan nu al, bij Remi Van de Veire op 0479-75.68.03.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts