Boekhoute – Boekhoute wil niet scheiden van BOU8

Meer dan vier op de vijf Boekhoutenaren willen de BOU8, die al tien jaar hun dorpsplein ontsiert, behouden. Met één grote maar: een restauratie van één miljoen euro is te duur. Dat blijkt uit een bevraging van CD&V. De partij vraagt een debat. “Is een replica geen optie?”

Ooit was de BOU8 dé trots van Boekhoute. Vandaag schiet van die fiere schuit enkel nog een romp met een triest afdakje over.

De situatie is zo schrijnend dat CD&V een bevraging hield: moet de BOU 8 weg of niet? Gemeenteraadsleden — en Boekhoutenaren — Trees Van Eykeren en Marc Bobelyn gingen tien zaterdagen op pad om de mening van hun dorpsgenoten te kennen.

De Boekhoutenaren reageerden massaal: 42,5 procent van de 949 gezinnen gaf zijn mening.

En wat blijkt? Boekhoute houdt nog altijd van zijn BOU8, ondanks de staat van de schuit.

“We waren versteld hoe de BOU8 hier nog leeft. Sommigen willen rondgaan om geld in te zamelen, anderen hadden nagedacht over hoe de boot best gerenoveerd wordt. We zagen een vrouw die borduurwerkjes en een kind dat knutselwerkjes maakte van de boot. 81 procent van de bevolking draagt de BOU8 nog altijd een warm hart toe en wil die behouden. Boekhoute zonder BOU8 is als Brussel zonder Atomium of Parijs zonder Eiffeltoren”, zei iemand.”

Maar een overweldigende meerderheid ziet dus nog een toekomst voor de BOU8, al is er één grote maar.

“Heel wat inwoners hebben vragen bij de hoge restauratiekosten. CD&V vraagt een debat op de volgende gemeenteraad. “Zo goed als iedereen is het erover eens dat het zo niet verder kan. De staat waarin de BOU8 verkeert, is een echte schande. Mensen hebben het gevoel dat er geen zorg voor is gedragen. We wachten al bijna tien jaar op een oplossing. Het is stilaan welletjes geweest”, aldus Van Eykeren en Bobelyn.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts