Eeklo – Herbakkersfestival in twee weekends

Het Herbakkersfestival zal deze zomer niet één, maar wel twee weekends duren. Op die manier blijven muziekclub N9 (12 en 13 augustus) en vzw Bakfiets (18 tot 20 augustus) uit elkaars vaarwater.

De organisatoren van het Herbakkersfestival broeden al even op een nieuwe formule, nu is de kogel ook door de kerk. Er komen deze zomer twee festivalweekends: op 12 en 13 augustus, en van 18 tot 20 augustus. Editie 2017 staat in het teken van vernieuwing. “Dit is de elfde editie en de jeugdsproetjes verdwijnen stilletjes aan”, klinkt het.

“Vandaar dat we even de tijd namen om te ‘herbakken’. Dit jaar gaan we voor twee weekends vol klank, sfeer en uitstraling in de stad.” Het eerste weekend tekent muziekclub N9 voor de programmatie op het Canadaplein, het tweede weekend serveert vzw Bakfiets pop en rock op het Herbakkersplein, met metal op vrijdagavond.

“Geen latrelatie”

Dat de twee belangrijkste organisatoren niet altijd op dezelfde golflengte zaten is al langer een publiek geheim, maar Geert Faes van vzw Bakfiets ziet die diversiteit vooral als een troef. “We zijn een stadsfestval waar verschillende partners het verhaal kleur geven. En zoals in elk goed huwelijk is er wel eens discussie, maar het wordt geen latrelatie”, lacht Faes. “Voor de N9 is het festival een onderdeel van de jaarprogrammatie, voor ons is het Herbakkersfestival de enige activiteit en dat is sowieso al een verschil. Ik vind het vooral fijn dat we onder dezelfde vlag kunnen werken. Die complementariteit is een meerwaarde. En, niet vergeten, we maken het festival groter en vooral langer. Was je voorheen niet thuis tijdens het festivalweekend dan had je meteen alles gemist, nu hoeft dit niet langer het geval te zijn.” Door het festival over twee weekends te spreiden gaat het Herbakkersfestival de concurrentie met het Rijversfestival uit de weg en dat lijkt mooi meegenomen. “Vorig jaar was het jammer dat we in hetzelfde weekend vielen. De programmatie is dan wel niet hetzelfde, Eeklo en Zomergem liggen dicht bij elkaar. Ook qua sponsoring maakt dit het niet eenvoudiger.”

Ander jasje

Op de eerste namen is het voorlopig nog even wachten. Bij vzw Bakfiets mikken ze alvast op een duidelijk ‘profiel’. “Wij zoeken de fijnere Belgisch-Nederlandse namen die betaalbaar zijn”, zegt Faes. “Vroeger moesten we onszelf verkopen als festival, dat is gelukkig niet langer het geval. Dat we een gratis festival blijven betekent wel dat een aantal bands niet haalbaar zijn, dat spreekt voor zich. Dat maakt het als organisator wel wat spannend.”

Het festival krijgt dan wel een ander jasje aangemeten, het DNA blijft ongewijzigd. “Het Herbakkersfestival wil de Eeklonaar en de Meetjeslander bij elkaar brengen met fijne optredens en er een echt zomerfeest van maken”, vertel Geert Faes. “De vroegere zomerkermis is geüpdatet tot een leuk treffen waar muziek en samenzijn elkaar kruisen.”

De organisatie is in handen van de vzw Bakfiets, muziekclub N9, cultuurcentrum De Herbakker en de stad Eeklo. Alle praktische informatie is terug te vinden op www.herbakkersfestival.be.

GAËTAN REGNIERS

BRON: www.hln.be

Related posts