Eeklo – Nieuwe MUG AZ Alma heeft nu ook zwarte doos

Na zeven jaar en 260.000 kilometer heeft het AZ Alma een nieuwe MUG. “De Volvo XC90 is veilig voor patiënten en passagiers”, zegt Lode D’haenens, de hoofdverpleegkundige van de spoeddienst.

Het AZ Alma heeft niet enkel een nieuw gebouw, maar ook een splinternieuwe MUG. En dat was ook nodig, want het aantal ritten die de MUG aflegt zit in de lift. Op vijf jaar tijd ging het van 979 keer per jaar uitrukken naar maar liefst 1.366 keer. Het voertuig en de meerijdende artsen en zorgkundigen bedienen dan ook het grootste deel van het Meetjesland en ook in Gent en Brugge wordt er ingesprongen. “Met ons MUG-team kunnen we heel mooie interventietijden voorleggen. Zo zijn we binnen de acht minuten in Lovendegem, binnen de elf minuten in Zelzate en binnen de tien minuten in Aalter”, zegt Lode D’haenens. “Veiligheid tijdens interventies blijft uiteraard een absolute prioriteit. Zo gaan we nooit dertig kilometer per uur boven de snelheidslimiet. Daarnaast is ons nieuwe voertuig ook uitgerust met een automatisch registratiesysteem, vergelijkbaar met de zwarte doos van een vliegtuig. Zo kunnen we met MUG-chauffeurs in opleiding achteraf bespreken hoe de interventie verlopen is. ‘Hoe snel is er gereden?’ ‘Waren de sirene en/of het zwaailicht ingeschakeld?’ Allemaal wordt het geregistreerd.”

De nieuwe wagen, die bij AB Technics in Malle omgebouwd werd tot een MUG, beschikt over dezelfde hoogtechnologische apparatuur als het ziekenhuis.

Bovendien heeft een spoedarts in een MUG-wagen meer materiaal ter beschikking dan in een MUG-heli, omdat er geen gewichtsbeperking geldt.

BRON: www.nieuwsblad.be

Related posts